АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: інтронізація екзарха для Німеччини і Скандинавії та підготування до святкування Великодня в умовах пандемії

Субота, 24 квітня 2021, 13:58
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (17-23 квітня 2021 року).

Інтронізація владики Богдана Дзюраха, екзарха для українців у Німеччині та Скандинавії

Введення владики Богдана Дзюраха на престол апостольського екзарха у Німеччині і країнах Скандинавії здійснив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ. Історична подія відбулася 18 квітня 2021 року в катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці та Святого апостола Андрея Первозванного в Мюнхені.

У проповіді (повний текст якої знайдете тут) Глава УГКЦ підкреслив, що євангельські слова «прийшов, щоб послужити» – це кредо владики Богдана Дзюраха. «Він ніколи не шукав ані привілеїв, ані почестей. Усе робив із глибоким духом служіння. І сьогодні він приходить до вас як ваш єпископ, як батько, щоб віддати вам і за вас своє життя», – підкреслив Глава Церкви, звертаючись до вірних цього екзархату.

Він також зазначив, що владика Богдан був близьким і одним з найкращих співпрацівників як Блаженнішого Любомира, так і протягом останніх десяти років теперішнього Глави Церкви.

У своєму подячному слові новий екзарх для Німеччини та Скандинавії озвучив програмне бачення душпастирства на цих теренах: «Моє "смс" – це "Слухати-молитися-служити"», – заначив він.

***

У рамках візиту до Німеччини для інтронізації владики Богдана, у вівторок, 20 квітня, Блаженніший Святослав зустрівся з управлінням товариства «Рідна школа» і поспілкувався онлайн зі священниками екзархату. У онлайн-зустрічі Глави УГКЦ з духовенством апостольського екзархату у Німеччині та країнах Скандинавії взяли участь новий екзарх владика Богдан Дзюрах та єпископ-емерит Петро Крик.

Звертаючись до священників, Предстоятель зазначив, що екзархат потребує нового життя, нового духа, нової еластичності, щоб відповісти на новітні виклики. За його словами, у Німеччині та країнах Скандинавії є величезна кількість наших вірних, які поки що не інтегрувалися в наші структури і спільноти. «Ми маємо бути здатними знайти їх, відшукати і прийняти до наших спільнот», – підкреслив Блаженніший Святослав.

***

Приготування до святкування Пасхи в умовах карантину

У п’ятницю, 23 квітня, у Клубі Кабінету Міністрів України в Києві відбулася робоча зустріч представників Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, на якій було обговорено питання дотримання карантинних обмежень та рекомендацій під час відзначення релігійних свят, зокрема Великодніх.

Як відомо, в Україні храми на Великдень будуть відкритими, однак задля запобігання поширенню коронавірусної інфекції рекомендується ретельно дотримуватися карантинних заходів: масковий режим, соціальна дистанція, користування антисептиком. Задля участі в богослужіннях тих, які не матимуть змоги прийти до храму, у багатьох парафіях УГКЦ організовано прямі трансляції.

З розкладом богослужінь у Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві із зазначенням прямих трансляцій «Живого телебачення» можна ознайомитись тут.

***

Зустріч Глави УГКЦ з міністром захисту довкілля та природних ресурсів

Ще цього тижня у четвер, 22 квітня, в резиденції Глави Церкви відбулася зустріч Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава з міністром захисту довкілля та природних ресурсів України Абрамовським Романом Романовичем.

Під час зустрічі було детально  обговорено сучасну екологічну ситуацію в нашій країні та виклики, які стоять перед українським суспільством в близькій і дальшій перспективі. Зокрема, обговорено питання про становлення в нашій державі системи сталого розвитку та пов’язані з нею питання подолання бідності, енергоощадності, утилізації відходів, залучення інвестицій в новаторські екологічні проекти, проблематику доступу до чистої питтєвої води та заборони фосфатних мийних засобів у цьому контексті.

Особливу увагу було приділено питанням захисту і примноженню лісових угідь та питанню комплексної ревіталізації Чорнобильської зони відчуження, яка, згідно з планами міністерства, має стати «зоною відродження».

***

Протягом минулих тижнів Україна, як і весь світ, стривожилися через нагромадження ворожих військ на північно-східному кордоні України та у Криму.

Під час недільної молитви «Царице неба», 18 квітня, Папа Франциск привернув увагу світової спільноти до ситуації в Україні.

А Блаженніший Святослав в інтерв’ю італійським ЗМІ застеріг, що вторгнення в Україну може спричинити світову катастрофу. Також, звертаючись до української діаспори в Німеччині та Скандинавії,  він висловив переконання, що Україна сильна, вона вистоїть, і попросив молитися за Україну.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next