АКТУАЛЬНО

Товариство «Свята Софія» провело презентації в Пармі

Понеділок, 26 жовтня 2015, 13:15
У неділю, 25 жовтня 2015 року, представники Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» (ТСС) провели презентації своєї діяльності в парафії Покрови Пресвятої Богородиці в Пармі, штат Огайо. Подія пройшла під назвою «Наука, молитва, праця і праведне християнське.

У рамках заходу Президент ТСС в Римі о. ліц. Марко Ярослав Семеген провів презентацію комплекту нових видань Товариства: книги «Ісповідник між Сходом і Заходом. Портрет українського кардинала Йосифа Сліпого» авторства Ярослава Пелікана в перекладі з англійської д-р Ірини Іванкович та ювілейної медалі з нагоди 30-их роковин відходу у вічність Патріярха Йосифа Сліпого (1892-1984). Він розповів про структуру книги, підкреслив об’єктивність та багатоплановість цього дослідження, зокрема зазначивши: «Автор, розлого представляючи позицію Сліпого щодо різноманітних богословських проблем, у такий спосіб популяризує ці часто маловідомі загалові особливості його богословствування. Отож, особа Йосифа Сліпого постає перед нами у більшій повноті і різноманітті аспектів, а його погляди щодо тих чи тих питань церковного життя стають зрозумілішими». Презентуючи ювілейну медаль, о.  Семеген зазначив, що «Патріярх Йосиф був зі своїм народом і в сибірських концтаборах, і перед обличчям цілого людства й історії на Другому Ватиканському соборі, й на всіх поселеннях, куди людська доля вела вірних синів і доньок України. Особливої глибини символічний зміст цієї медалі набуває в контексті цьогорічних подій у житті нашого народу, знову наповнених свідоцтвами служіння правді та Богові».

Іншим проєктом, що його ТСС в США ініціювало та провело в липні-серпні цього року в Україні, була благодійна літня школа англійської мови на базі Музейно-меморіяльного комплексу ім. Патріярха Йосифа Сліпого у його родинному селі Заздрість що на Тернопільщині. Ця ініціятива була створена для дітей-сиріт, дітей-біженців, дітей, чиї батьки перебувають у зоні АТО, а також для семінаристів Тернопільської духовної семінарії. Директор школи Ірина Іванкович розповіла про передісторію цього задуму та його реалізацію. Вона поділилася особистими спостереженнями про нелегкі долі учасників проєкту, зазначивши, що успіх школи у великій мірі залежав від їхнього ентузіязму та бажання вчитися. Відтак присутні переглянули відео-хроніку літньої школи, яка вичерпно представила чотири головні основи, що на них була базована ця ініціятива: «наука, молитва, праця і праведне християнське життя».

Нагадаємо, що протягом трьох тижнів 18 учасників програми віком від 15 до 20 років з Тернопільської, Донецької, Херсонської, Миколаївської, Львівської та Рівненської областей вивчали англійську мову у трьох різнорівневих групах. Лекції вели кваліфіковані викладачі-волонтери зі Сполучених Штатів Америки: Трейсі Берґ, Вікторія Шуст та Екзекутивний директор ТСС А Ірина Іванкович. Молодь вдосконалювала мовні навички на багатопланових заняттях з граматики, розмовної мови, читання, розуміння зі слуху, майстерності писання. Навчання складалося із двох ранішніх та одного пополудневого блоку. Вечірні навчальні блоки включали перегляд та обговорення кінофільмів, караоке та класи з американської кухні, що їх вела професійний пекар з Бостону Трейсі Берґ. Викладачі використовували не лише традиційний метод навчання за підручниками, але й вдавалися до ігрових методів із застосуванням новітніх технологій. Самі ж учасники мали можливість випробувати себе у ролі вчителів англійської мови під час «лекцій навпаки», коли у групах готували уроки на довільну тему у довільному формати – ігровому (квест), музично-поетичному та у формі презентації. Учасники програми мали неповторну нагоду спілкуватися живою англійською мовою, пізнати американську історію, культуру й традиції. Невеликі групи, прихильне, дружнє ставлення викладачів, приємна атмосфера українського Поділля сприяли продуктивному засвоєнню матеріялу. Метою організаторів було не лише створити повноцінне англомовне середовище для молоді, але й подбати про духовний розвиток учнів. Як зазначила, І. Іванкович, Товариство планує продовжити цей проєкт наступного року.

На завершення події парох церкви о. Михайло Дроздовський подякував презентерам за цікаві доповіді та співпрацю.

Фото з архіву

Прес-служба товариства «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next