АКТУАЛЬНО

«Той, хто живе у правді, завжди буде переможцем», – Блаженніший Святослав до молоді в Зарваниці

Субота, 19 липня 2014, 23:02
Як боротися зі злом, піднятися з колін, подолати корупцію та змобілізуватися під час війни навчав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, молодих учасників цьогорічної Всеукраїнської та Молодіжної прощі до Зарваниці. Зустріч із молоддю відбулася 19 липня на площі біля парафіяльного храму.
Зображення 1 / 6 Використовуйте клавіші для перегляду

«Ця проща особлива, бо наш народ перебуває в особливій небезпеці, – сказав Предстоятель Церкви перед багатотисячною громадою. – Ми щодня чуємо про нові й нові жертви. Ми усвідомлюємо, що це молодь підняла наш український народ із колін. Це молодь сьогодні своїми грудьми затуляє свою вільну державу. Це молоді хлопці та дівчата сьогодні йдуть під кулі, щоб наша країна, наш народ були вільними».

Блаженніший Святослав зазначив, що сьогодні в нашій країні відбувається дуже відчутна мобілізація усіх сил, усіх ресурсів, але проща – це мобілізація духу нашої Церкви і нашого народу. «Людина - це істота, яка в собі поєднує видимий і невидимий світ. Боротьба зі злом, боротьба за краще майбутнє є двох видів. Вона, з одного боку, видима, де потрібно навіть життя віддати за свою державу, але і невидима – духовна боротьба, духовна брань. Ніколи в історії український народ не міг перемогти ворога, якщо він найперше його не перемагав духовно. І тому під час цієї прощі ми хочемо воєдино зібрати всі духовні сили нашого народу і просити в Господа Бога, через заступництво Пречистої Діви Марії, благословення, помочі, сили, миру і спокою для нашої землі. Бо саме молитва за мир – це мета цієї прощі», – пояснив Глава Церкви.

Першоєрарх УГКЦ назвав українську молодь відважною та подякував їй за боротьбу, яку вона веде, бо «сьогодні треба великої відваги усім нам, щоби встати з колін і будувати, виборювати краще майбутнє для нашого народу». Предстоятель УГКЦ зробив акцент саме на духовній боротьбі, кажучи: «Ви подивіться, за тих останніх півроку та боротьба, яку веде український народ, – це боротьба добра зі злом, це боротьба правди над брехнею, це боротьба гідності над ницим рабством, це боротьба, в якій добро завжди переможе».

Блаженніший Святослав наголосив, що фронт цієї духовної боротьби проходить через серце кожного з нас. «Ми покликані бути переможцем у цій боротьбі силою і благодаттю Святого Духа, яку нам виблагала і подасть Пречиста Діва Марія. Щодня всім ми, молоді люди, повинні перебороти зло у власному серці. Кожний з нас підданий різним атакам зла. Багато хто говорить про інформаційну війну, яка сьогодні ведеться проти України. Тому говорімо правду - і ми переможемо неправду», – закликав промовець.

Патріарх назвав корупцію видом зла, який роз’їдає і знерухомлює наш народ та не дає йому змобілізуватися до кінця: «Одна з вимоги тої молоді, яка вийшла на майдани України, – боротьба з корупцією. Але корупція – це не лише продажництво тих чи тих чиновників чи людей при владі. Корупція – це моральне зіпсуття суспільства, кожного з нас».

Глава УГКЦ навів приклад із розмови зі студенткою, учасницею Майдану, яка сумлінно готувалася до сесії і хотіла чесно скласти іспит. Ця дівчина зауважила корупцію серед студентів, які купували оцінки. Блаженніший Святослав, цитуючи її слова, наголосив, що не всі студенти хочуть трудитися, щоби скласти іспит за здобуті знання.

«І питання, яке виникло: "За що померла Небесна сотня, якщо самі студенти, сама молодь у своєму особистому виборі починає зраджувати ті ідеали, які проголошувала?". Будьте певні, коли між нами є готові дати хабара, завжди знайдеться хтось, хто його візьме. Якщо студент не бореться за свої знання і не хоче працювати над тим, щоби здобути якісну освіту, то він знайде спосіб, щоб її купити. Тому каже Господь в Євангелії: "Не шукайте легкої дороги, бо широкі ворота і широка дорога ведуть до пекла". До Царства Небесного веде вузька дорога і вузькі двері, і не всі їх знаходять», – сказав Блаженніший Святослав.

Він пояснив, що гріх завжди дає нам дорогу найменшого спротиву, найменшого зусилля, пропонує легкі способи здобуття якоїсь переваги чи швидку насолоду без особистої праці, – і це дорога, яка веде на погибель. Промовець наголосив, що зі злом не може бути компромісів, ми повинні перемогти зло у своєму серці й тоді перемагатимемо всюди, куди Господь нас посилатиме: чи на фронт, чи на інші види боротьби.

«Той, хто живе у правді, завжди буде переможцем. І це сьогодні має бути закарбоване в нашій пам’яті. Сьогодні Христова Церква, навіть під час цієї прощі, промовляє до нас словом надії. Чому? Бо Господь веде всіх нас дорогою правди, і той, хто живе у правді, є сильним. І правда завжди переможе. Тому будьте певні, так довго, як ми не піддамося духовному знищенню, моральній корупції, не підемо на повідку у гріха, так довго ми будемо непереможним християнським Божим народом», – пояснив Предстоятель УГКЦ.

«І тому не бійтеся, не бійтеся сказати: "Ні!" різним запрошенням до уникнення відповідальності чи, навіть, жертви, до якої повинні бути готові щодня. Тому сьогодні, як ніколи, молодь є здоровим ядром нашого суспільства, з якого воскресає Україна. Я дякую вам, дівчата і хлопці, за те все, що ви вже зробили для свого народу та своєї держави. Я переконаний, що оновлення нашого народу, нашої держави, нашої влади - це діло ваших рук у майбутньому. Якщо ви це діло чинитимете чистими руками з чистим християнським сумлінням», – сказав Глава Церкви.

Блаженніший Святослав говорив також про постать блаженного священномученика Василя Величковського, якого завтра, 20 липня, проголосять покровителем в’язничних капеланів. «Він був засуджений на кару смерті й перебував у камері, з якої щодня виводили на розстріл людей. Саме там засудженим на смерть він дав надію, відчиняв двері в життя. Годі знайти кращий приклад святої людини, яка би була взірцем священика, котрий служить для в’язнів і подає надію безнадійним», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Він також нагадав, що ця проща - час, коли вірні дякуватимуть Богові за 25 років свободи нашої Церкви. Церкви, яка мала таких святих єпископів, як владика Величковський. «Коли патріарха Йосифа депортували з колишнього Радянського Союзу, після звільнення з таборів, він закликав отця Величковського до Москви, зустрівся з ним у готелі на дуже короткий час. Ви собі уявіть, під пильним оком КДБ висвятив його на єпископа там, у московському готелі. І передав провід підпільної Церкви. Будучи змушеним проти власної волі залишити свою Церкву в Україні, патріарх Йосиф настановив для своєї Церкви, для свого люду свого Місцеблюстителя. І ним був владика Величковський, який, повернувшись до Львова, висвятив єпископів, священиків - так Церква вижила. Вона могла гідно, як воскресле Тіло Христове, 25 років тому бути офіційно легалізованою в тому ж самому Радянському Союзі, який швидко після того розвалився», – розповів молоді Блаженніший Святослав.

Він пригадав, що саме 25 років після легалізації УГКЦ наша Церква одержала знову погрозу, що заберуть легальний статус, заберуть дозвіл вільно сповідувати свою віру. «Ви пригадуєте, коли це сталося? – запитав присутніх Предстоятель Церкви. – Я отримав цей лист від уряду Януковича 6 січня, як подарунок на Різдво. Але цього уряду вже нема. Цього президента нема. А наша Церква є і буде. І поки є ви, віруючі люди, особливо молоді віруючі люди, той народ і та держава мають майбутнє».

Тоді Блаженніший Святослав відповідав на запитання молоді. Його запитували про те, як має поводитися християнин у часі війни і чи має він право вбивати, про те, що сьогодні є більшим виявом любові: воювати і вмирати за Україну, чи жити і працювати для сім’ї і родини?

Наприкінці гурт «Глорія» подарував Главі УГКЦ пісню, а від молоді Блаженніший Святослав отримав у дарунок футболку.

Перед зустріччю з молоддю Блаженніший Святослав молився за Україну перед чудотворною іконою Матері Божої Зарваницької. Його урочисто вітали вірні перед храмом, де вона зберігається.

о. Олег Харишин,
керівник Прес-служби Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next