АКТУАЛЬНО

Цінні свідчення незламності віри у підпіллі дали священники в Бучачі на святкуванні з нагоди легалізації УГКЦ

Вівторок, 15 жовтня 2019, 12:36
12 жовтня у Бучачі, що на Тернопільщині, відбулося величне святкування з нагоди 30-ліття виходу із підпілля УГКЦ та легалізації підпільної Церкви.

Програма урочистостей розпочалася в храмі Воздвиження Чесного хреста Господнього Бучацького монастиря отців василіан. Архиєрейську Божественну Літургію очолив архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин у співслужінні з численними священниками. Після Служби Божої відбулася панахида за покійних єпископів, священників, монахів, монахинь та мирян, які у час тоталітарного режиму зберегли віру, не втратили надії і понад усе любили Бога, ближніх, свою Церкву та були міцною духовною опорою для багатьох.

Безпосередні учасники подій глибокого підпілля дали цінні свідчення прикладів незламності віри священників та мирян, гідних для наслідування. Зворушливими спогадами поділився о. Володимир Палчинський, ЧСВВ, довголітній ієромонах, який невтомно трудився у час підпілля на теренах Галичини.

Розповідаючи про о. Макарія Розумійка, ЧСВВ, який повернувся із Сибіру на схилі віку із обмороженнями ніг і впродовж десяти років обслуговував вірних на Бучаччині, о. Володимир підкреслив його чесноти та любов до Бога, Церкви й Божого люду. Незважаючи на цькування та погрози, о. Макарій не шкодував себе. Коли йому збирались ампутувати ноги у зв’язку з гангреною, він мужньо відповів: «Ні, це мої медалі. Я хочу із ними йти до Господа».

Згодом на місці, де в Бучачі в часи підпілля проживали сестри служебниці (Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії), де служили Святі Літургії, а священники уділяли Святі Тайни, і де тепер, як символ незламності й вірності Богові та святій Христовій Церкві, стоїть каплиця, був відслужений Молебень.

Після подячних молінь митрополит Володимир, як очевидець тих складних часів, розповів вірним про відвагу й служіння блаженної пам’яті єпископа Павла Василика, сестер служебниць, священників та вірних. Владика засвідчив, що кожен, хто приходив до цього місця, не повертався без сповіді і Святого Причастя. Також владика Володимир наголосив, що двері цього дому були завжди відкриті, незважаючи на постійний нагляд працівників КДБ та міліції. «У сучасних викликах, які постають перед Церквою, — підсумував митрополит, — нехай наші серця будуть завжди відкриті на любов Бога і ближніх так, як були відкриті серця наших ісповідників віри ХХ століття».

У подіях святкування взяв участь міський голова Бучача, духовенство Бучацького деканату та численні вірні з Бучацького району.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://osbm.in.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next