АКТУАЛЬНО

«Церковна єдність в Україні має полягати в сопричасті, а не підпорядкуванні одній Церкві всіх інших», – Блаженніший Святослав

Понеділок, 22 грудня 2014, 10:18
Першим кроком до єдності Церков в Україні «має бути об’єднання Православних Церков, тому що вони не мають догматичної різниці», вважає Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

«Ми молимося за це, - сказав він у інтерв’ю Інтернет-виданню «Цензор.нет». Коли буде створена єдина Православна Церква, наступним кроком має бути єднання православної і католицької сторони».

За словами Папи Франциска, який нещодавно відвідав Стамбул і мав зустріч з Патріархом Варфоломієм, шлях об'єднання полягає не в підпорядкуванні чи поглинанні однієї Церкви іншою, сказав Блаженніший. Єдність Церкви полягає в сопричасті – євхаристійному спілкуванні й можливості спільно служити Божественну Літургію.

«Наша позиція відрізняється від позиції Православної Церкви Московського патріархату, - наголосив Глава УГКЦ. - Вона стверджує, що в Україні вже існує єдина Помісна Православна Церква, і власне вона сама нею є. На їхню думку, дорога єднання полягає в підчиненні всіх, хто перебуває поза їхньою структурою. Це як у відомому вислові: є дві думки - одна моя, а інша неправильна. Якщо Московський патріархат дотримуватиметься такої логіки життя довго, тоді можливість створення єдиної Церкви чесним шляхом є дуже примарною, а дорога до об’єднання - майже неможливою».

Проте, за словами Блаженнішого Святослава, якщо «якась держава використовуватиме Церкву як інструмент геополітики, та Церква страждатиме і втратить свою сутність і завдання».

«Раніше чи пізніше, - вважає Глава Церкви, - такий геополітичний проект зазнає фіаско. Ми в Україні сьогодні маємо унікальну нагоду, якої ніколи не було в нашій історії - щоб Церкви були Церквами, а не займалися політикою і втіленням проектів різних держав».

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next