АКТУАЛЬНО

Церковна музика на службі благодійності. Члени Постійного Синоду взяли участь у бенефіс-концерті «Реновабіс»

Неділя, 28 травня 2017, 19:53
У суботу, 27 травня, у рамках проведення 20-ї (51-ї) сесії Постійного Синоду у м. Фрайзинг (Німеччина) українські владики на чолі з Отцем і Главою УГКЦ взяли участь у бенефіс-концерті, уперше організованому Благодійним фондом німецьких католиків «Реновабіс».

У програмі концерту прозвучали органні твори відомих західноєвропейських авторів, зокрема Йоганна Себастьяна Баха, Олів'є Мессіана, Ніколаса де Грігні, Моріса Дуруфле. Музичні твори перепліталися з медитаційними текстами, які читав о. д-р Хрістіан Гартль, генеральний директор «Реновабіс». Бенефіс проводився в період підготовки Церкви до свята П’ятдесятниці, коли в усій Німеччині відбуваються благодійні збірки для християн Центральної та Східної Європи.

Від УГКЦ на концерті були: Блаженніший Святослав, владика Петро (Крик), Апостольський екзарх Німеччини та країн Скандинавії, владика Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, і владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, Адміністратор Патріаршої курії УГКЦ.

На закінчення концерту до присутніх від імені Постійного Синоду УГКЦ звернувся владика Богдан. Він зауважив, що П’ятдесятниця − це свято надії і життя. Саме тому у візантійсько-українській традиції того дня вживаються ризи зеленого кольору, а Святий Дух називається «життєдайним».

«Україна, − зауважив промовець, − нині дуже потребує надії, адже впродовж трьох останніх років ми живемо в стані неоголошеної війни, яка розпочалася протизаконною анексією Кримського півострова, а відтак – перейшла у військову агресію, яку спровокувала і веде надалі Російська Федерація».

Секретар Синоду пригадав досвід спілкування з дітьми однієї зі шкіл, які знаходяться поблизу лінії розмежування. Учениця 11 класу Наталя відповіла на запитання про подальше навчання, що піде вчитися до української армії, щоб захищати Батьківщину і рідну маму. Натомість молодші школярі, на запитання, про що вони мріють, збентежено відповіли, що вони ні про що не мріють, адже довкола них іде війна…

«Це жахливо, − підкреслив Секретар Синоду, − коли в дітей крадуть можливість мріяти. Це злочин позбавляти молодь надії і перспектив».

На тлі цієї трагедії, яку переживає український народ, великою підтримкою і знаком живої надії є акція солідарної помочі, яку вже понад 25 років виявляють своїм братам і сестрам в Україні німецькі католики. Владика Богдан подякував керівництву «Реновабіс» і всім співпрацівникам та благодійникам Фонду за вірну і щедру допомогу, якою вони підтримують надію людям і додають сили у змаганні за краще й гідне майбутнє народам, котрі крок за кроком визволяються від тоталітарного кривавого минулого.

Насамкінець представник УГКЦ уділив усім присутнім архиєрейське благословення, прохаючи їх надалі продовжувати молитися за мир в Україні та в усьому світі.

 

Секретаріат Синоду Єпископів УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next