АКТУАЛЬНО

Церковною нагородою відзначили священика, який душпастирює в Донецьку

Вівторок, 29 вересня 2015, 13:58
Минулого тижня в Донецькому екзархаті УГКЦ відбулася постсоборова зустріч духовенства. На ній молодому 26-річному священику Івану Талайлу, який душпастирює в Донецьку, владика Степан, Екзарх Донецький УГКЦ, вручив Декрет Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ. Цим Декретом Глава УГКЦ надає дозвіл душпастирю носити нагрудний хрест із прикрасами.

«Оцінюючи вашу ревність для Божої слави та добра УГКЦ, ваше жертовне служіння в екстремальних умовах для наших вірних у м. Донецьку… висловлюю вам велику вдячність», - ідеться в Декреті.

Сам о. Іван, розповідаючи про своє священиче покликання, сказав, що перед вступом до семінарії він довгий час прислуговував під час богослужінь у храмі. Навіть і не розглядав інших варіантів свого покликання. «Я не переживав особливих моментів навернення, як про це часом оповідають інші. Просто одного разу усвідомив, що буду священиком», - додає він.

За словами молодого душпастиря, ще навчаючись у семінарії в Дрогобичі, він познайомився з о. Михайлом Заверчуком, який вже в той час душпастирював у Донецьку. Тож відтоді на Різдво і Великдень, будучи семінаристом, він проходив свою практику на  східних теренах. І постійно їздив туди, коли випадала нагода. «Коли я завершував своє семінарійне навчання, то знав, куди піду служити. Про інший варіант мови не було», - розповідає о. Іван.  Батьки отця дуже хвилювалися за нього, бо знали, що це далеко та ще й тяжко буде. Однак дружина о. Івана підтримала його у виборі.

«Коли розпочалися військові дії, момент вагання був присутній. Бо я тоді ще був надто молодий і багато чого не розумів. Однак сумнів зник, коли до мене підійшла одна парафіянка і подякувала за мою  присутність там. Тоді я перестав вагатися», - ділиться він.

У тяжкі і небезпечні  моменти о. Іван телефонував до отців-студитів, що в Уневі на Львівщині, духовно спілкуючись із ними та прохаючи їх про молитву. «Зараз до нашого собору приходять різні люди на молитву. Такі обставини дуже гуртують людей і вони стають більше набожними. Церква для них тепер - основна станція співчуття, молитви та спокою», - розповів молодий священик.

Руслана Ткаченко, прес-служба Донецького екзархату УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next