АКТУАЛЬНО

Церковні екологи УГКЦ інтенсивно готуються до проведення літніх таборів

Субота, 26 травня 2018, 15:10
24 травня 2018 року у приміщені Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ відбулася друга квартальна зустріч Між’єпархіальної екологічної мережі єпархіальних та екзархальних референтів Бюро УГКЦ з питань екології.

Дуже плідний робочий день розпочався із вступного слова д-ра Володимира Шеремети, керівника церковної екологічної інституції,  який привітав екоспільноту зі збагаченням у вигляді двох нових референтів, призначених правлячими архієреями в Коломийській та Чернівецькій єпархії, висловивши сподівання, що це сприятиме ще більш ефективному здійсненню екологічного служіння Церкви.  

Після короткого вступу у ключові програмні питання дня, очільник Екобюро УГКЦ передав слово о. Олегу Кобелю, екореференту Стрийської єпархії, який, підтримуючи гарну традицію екомережі, подав духовно-екологічні імпульси, налаштовуючи співбратів на плідну працю. Посилаючись на Старий Заповіт та на постать Мойсея, священик зауважив, що подібно й кожен, хто покликаних Церквою до екологічного служіння, допомагає власному народу вирватись із неволі гріха, який завдає серйозного руйнівного впливу як самій людині, так і усьому Божому створінню – природі.

Перший робочий блок розпочав о. Володимир Містерман, заступник керівника Екобюро, який запропонував увазі присутніх співпрацівників тему «Літо – час відпочинку, але не бездіяльності». Доповідач дуже коротко та лаконічно розповів про те, що літо – це унікальний час для того, щоби допомогти дітям та молоді пізнати Бога через красу природи. «Церква грішить коли не використовує таку чудову нагоду як літні табори», - зауважив о. Володимир.

Тему літніх духовно-екологічних таборів продовжив о. Роман Влашин, директор катехитичної школи «Воскресіння», яка діє при Архикатедральному та Митрополичому соборі в м. Івано-Франківську, який розповів про власний досвід проведення літніх таборів. Священик говорив про дуже практичні і через це корисні речі, починаючи від того, як організувати табір, на що потрібно звернути увагу, щоби все вдалось і всі були задоволені, завершуючи тим, що слід зробити, щоби не втратити зв'язок із таборовиками та їхніми батьками. На завершення о. Роман заохотив екореферентів не боятись організовувати такі табори.

Цілий другий робочий блок був не менш цікавим та пізнавальним, адже він був присвячений темі «Креативність в проведенні літніх таборів – ознака закоріненості у Христі». Дану тему фахово представив о. Роман Демуш, священик Тернопільської архієпархії, який має великих досвід у проведенні літніх таборів. Доповідачу вдалось захопити увагу слухачів впродовж усього виступу через те, що було запропоновано дуже багато цікавих та креативних ідей щодо того, як зробити літній табір пізнавальним, духовно збагачуючим і воднораз привабливим для конкретної вікової категорії.

В післяобідній час у заключному робочому блоці в першій частині о. Володимир Містерман зробив короткий панорамних огляд та аналіз Великопосної ініціативи «Екологічне навернення для порятунку створіння», а очільник Екобюро, д-р Володимир Шеремета озвучив ключові аспекти та завдання подальшого служіння церковної екомережі для збереження Божого створіння – природи.

На завершення квартальної зустрічі кожен із екореферентів мав можливість поділитись своїм особистим досвідом у здійсненні екологічної місії і всі дійшли спільного висновку, що здобутий досвід когось одного – це насправді досягнення та надбання усієї мережі.

Родзинкою зустрічі стала презентація екоказочки «Блакитний скарб» авторкою даного видання п. Іриною Дзуль.

Ефективна діяльність Між’єпархіальної екологічної мережі є також чудовим свідченням того, що Патріарша курія УГКЦ чудово розуміє та благополучно здійснює покладену на неї Синодом єпископів та Главою Церкви місію.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next