АКТУАЛЬНО

«Церква духовно підтримує мігранта на чужині, щоб він не забув своєї віри, а в особистому житті допомагає пристосовуватися до нових обставин життя», - Владика Гліб (Лончина)

Середа, 27 червня 2012, 20:10
«Якщо людина не може тут заробити достатньо коштів на утримання дітей, на їхню освіту, не може збудувати власної оселі, то, очевидно, вона шукатиме кращих можливостей за кордоном. Це перша причина еміграції з України. Крім того, ми не вміємо шанувати своїх. Хоч це прикро визнавати, але із людьми тут поводяться недобре, а часом і жорстоко», - про це сказав Владика Гліб (Лончина), Апостольський візитатор для українців греко-католиків Ірландії в інтерв’ю для міграційного порталу УГКЦ «Навігатор».
«Якщо людина не може тут заробити достатньо коштів на утримання дітей, на їхню освіту, не може збудувати власної оселі, то, очевидно, вона шукатиме кращих можливостей за кордоном. Це перша причина еміграції з України. Крім того, ми не вміємо шанувати своїх. Хоч це прикро визнавати, але із людьми тут поводяться недобре, а часом і жорстоко», - про це сказав Владика Гліб (Лончина), Апостольський візитатор для українців греко-католиків Ірландії в інтерв’ю для міграційного порталу УГКЦ «Навігатор». На переконання Владики Гліба, на Заході з більшою повагою ставляться до особи і її праці, тому людина не почувається там пригніченою, приниженою. «Якщо ми не вміємо шанувати власних братів і сестер, то не дивуймося, що вони від нас тікають», - зауважив у розмові він. На запитання про те, як  церковна спільнота може допомогти мігрантові адаптуватися до нових умов життя, єпископ відповів, що Церква духовно підтримує мігранта на чужині, щоб він не забув своєї віри, традиції. А в особистому житті допомагає пристосовуватися до нових обставин. «З допомогою Церкви створюється оточення, в якому люди можуть збиратися і почуватися  вільними», - додав він. Крім того, Владика Гліб поділився своїми враженнями від перших відвідин ним України. Так, коли в 1984-му він приїхав як турист, то для нього було прикрим усвідомлювати те, що український народ не був на той час вільним. «Коли я прогулювався вулицями українських міст, то не бачив усмішки на обличчях людей. Це була тодішня дійсність, і я приймав це. Коли Україна стала незалежною, то, звичайно, багато змінилося і з’явилася можливість розвиватися як Церкві, так і народу»,- розповів він. Нагадаємо, що міграційний портал «Навігатор» створений з ініціативи Комісії УГКЦ у справах мігрантів. Головним редактором порталу є Світлана Одинець, дослідниця міграційних та соціальних процесів, журналіст, блогер для zaxid.net і газети “Дзеркало тижня”, стипендистка програми при Студіумі Східної Європи (Варшавський університет, Польща). Портал "Навігатор" буде цікавим мігрантам, їхнім друзям і родичам, а також тим, хто  зіштовхнувся в той чи інший спосіб із наслідками міграції.  

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next