АКТУАЛЬНО

"Церква має служити не лише в'язням, а й особам, які зазнали непоправних втрат внаслідок злочинів", - владика Петро Лоза

Середа, 16 червня 2021, 12:32
14 червня 2021 року владика Петро Лоза, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківський, відвідав ув'язнених довічно у ДУ "Новгород-Сіверська установа виконання покарань" (№31).

Цей візит мав на меті духовну і гуманітарну підтримку в'язнів, яких владика Петро опікував як в'язничний душпастир у 2014 - 2018 роках. Сприянням адміністрації установи, владика обійшов усі камери довічників, уділивши увагу і час кожному із понад 70 в'язнів, які утримуються в секторі максимального рівня безпеки, а відтак зустрівся індивідуально з двома засудженими. Норми карантинних обмежень у в'язницях тривають і візити душпастирів відбуваються тільки за умов їх виконання.

Напередодні відзначення великого свята Трійці в'язні цікавилися духовним змістом євангельської події народження Церкви. Єпископ Петро підбадьорив ув'язнених на їхній дорозі каяття й надії. Він наголошував на священному значенні часу життя людини, який є також Божим часом навіть у в'язниці. 

Довічний вирок - вища міра правосуддя відносно найтяжчих кримінальних злочинів, у більшості випадків пов'язаних із загибеллю людей. На жаль, зранені важкими наслідками злочинів, в'язні часто витісняють свою провину зі сфери власної відповідальності та перекладають її на правосуддя, на інших людей та й на цілий соціум. Також, визнавши свою провину, вони не раз втрачають надію на прощення в Бога і в людей. Впадають у відчай. 

Страждання з приводу втрати близьких людей несуть їх рідні. Інколи служіння милосердя до в'язнів, жертви злочинів та їх рідні сприймають як критику правосуддя та байдужість до втрат, яких вони зазнали. Цю проблему добре розуміють душпастирі. Тому владика Петро завжди наголошує на необхідності Церкви служити не лише в'язням, а й особам, які зазнали непоправних втрат внаслідок злочинів. Це складна проблема може бути представлена в ініціативах служіння парафіяльних священиків та християнських спільнот на території кожної єпархії.

Пенітенціарне душпастирство УГКЦ

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next