АКТУАЛЬНО

Церква намагається зробити світ кращим: Екологічні місії у м. Галич

Понеділок, 08 грудня 2014, 15:36
В п’ятницю, 5 грудня, у м. Галич відбулися екологічні місії, які проводяться Бюро УГКЦ з питань екології від початку осені в усіх єпархіях та екзархатах, маючи за мету в контексті стратегії Церкви «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» через поширення екологічного вчення Церкви спричинитися до оживлення християнських громад і позитивних змін у суспільстві, роблячи їх місцем реальної присутності Творця та життя Пресвятої Трійці.

На запрошення місцевої церковної та державної влади разом з о. Михайлом Дзулем, екореферентом Івано-Франківської архієпархії, до проведення місій долучився також п. д-р Володимир Шеремета, керівник Бюро УГКЦ з питань екології.

Місії розпочались Святою Літургією у храмі Різдва Христового м. Галича, яку очолив о. Ігор Броновський, декан Галицький, у співслужінні з священиками протопресвітеріату, серед яких також і о. Василь Заверач, референт Бюро УГКЦ з питань екології Галицького деканату. Опісля до присутніх, серед яких були також і вірні з сусідніх сіл, очільник Екобюро УГКЦ звернувся з екологічною катехизою на тему християнської відповідальності за створений Богом світ.

Наступною точкою екомісій стала зустріч з головами населених пунктів Галицького району, в якій взяло участь близько 50 представників органів місцевого самоврядування, а також душпастирі галицького деканату. На початку до присутніх звернувся п. Володимир Шеремета, представивши мету та основні завдання екологічних місій Церкви, якими: «Церква не має наміру перейняти обов’язки влади чи державних природоохоронних інституцій, але, в рамках своє компетенції і місії у справі спасіння людини, хоче внести автентичну лепту у вирішення вагомих екологічних проблем і кризових явищ, адже всі вони спричинені передусім кризою екології людської душі та належного відношення до Бога».

Очільник Бюро УГКЦ розповів про ключові моменти діяльності церковної екологічної інституції, яку він очолює, а також озвучив очікування стосовно потенційної співпраці у справі збереження Божих дарів природи на місцевому рівні. Особлива увага була звернена не необхідність впровадження централізованого збору сміття та каналізації у кожному населеному пункті, а також посилення роз’яснювальної роботи стосовно сезонних підпалів сухої рослинності, а також контролю та накладання передбачених чинним законодавством штрафних санкцій на відповідних екологічних грішників.

Священик Михайло Дзуль, референт Бюро УГКЦ з питань екології Івано-Франківської архієпархії, презентував демонстраційну валізку з різними приладами та технічними засобами, використовуючи які кожна людина може суттєво знизити рівень споживання енергії, тепла, палива, води тощо, а також робити суттєві фінансові заощадження та зменшувати особисте негативне навантаження на природне довкілля, що призводить до загрози всьому живому і самій людині.

Черговим пунктом екологічних місій стала Галицька загальноосвітня школа №1. Школярі мали змогу застановитися над ключовими екологічними проблемами сучасності та задуматися над своїм особистим ставленням до того чи іншого кризового екологічного явища, а також над питанням, що може і має робити кожен для того, щоб світ, в якому ми живемо, став кращим? Відповідь виявилась дуже простою – потрібно постаратись стати кращим кожному зокрема, як назагал, так і в нашому ставленні до створеної Богом природи. Поряд з цим була прийнята спільна постанова стартувати ініціативу по збору макулатури, що дасть змогу спасти життя дерев, зменшити забруднення довкілля, а виручені кошти будуть передані на потреби захисників нашої Батьківщини.

Бюро УГКЦ з питань екології висловлює вдячність за організаційну підтримку екологічних місій, які були проведені в м. Галичі отцю-декану Ігору Броновському та голові Районної ради п. Петру Стрембіцькому.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next