АКТУАЛЬНО

Церква Святої Анни УГКЦ в м. Остинтаун, штат Огайо (США), відсвяткувала золотий ювілей

Понеділок, 26 червня 2017, 12:44
У неділю, 25 червня 2017 р., українська греко-католицька церква Святої Анни в м. Остинтаун (штат Огайо), яка належить до єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ, урочисто відсвяткувала свій 50-річний ювілей у присутності великого числа духовенства, богопосвячених осіб та мирян.

Святкування розпочалося з Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив владика Богдан (Данило), Єпарх єпархії Святого Йосафата в Пармі УГКЦ. Урочисту Літургію співслужило багато священнослужителів, зокрема о. Любомир Жибак, парох церкви Святої Анни та церкви Пресвятої Трійці в м. Янгстаун (штат Огайо); хор-єпископ Майкл Кейл, парох маронітської католицької церкви Святого Марона м. Янгстаун; хор-єпископ Ентоні Спіноза, директор базиліки та Національної святині Ліванської Богородиці м. Норт Джексон (штат Огайо); протоієрей Волтер Височанський, колишній довголітній парох церкви Святої Анни в Остинтауні; високопреподобний архимандрит Джордж Еппл’ярд, протосинкел єпархії Святого Йосафата; о.-канонік Стефан Паливода, єпархіальний канцлер, економ та парох церкви Святого Івана Хрестителя УГКЦ в м. Лорейн (штат Огайо); о.-прелат Петро Поландо, настоятель римо-католицького катедрального собору Святого Колумби в Янгстауні та численне духовенство Української Греко-Католицької та Римо-Католицької Церков. Диякон Томас Бурий з церкви Святої Анни та диякон Дональд Биллі з церкви Пресвятої Трійці в Янгстауні співслужили на Літургії. У Літургії взяли участь численні парафіяни та гості церкви Святої Анни.

У проповіді владика Богдан, коротко підсумувавши історію церкви Святої Анни та віддавши належну шану засновникам, як рівно ж минулим і теперішнім членам парафії, підкреслив необхідність збереження церквою довіри до Господа. Архиєрей закликав прихожан церкви не боятися дивитися у вічі майбутньому, подібно до учнів Ісуса Христа, які, після того як їх Господь вознісся на небо, також мали страх, але разом із тим залишалися повними надії на Господню обіцянку, яка звершилася, коли десять днів опісля Господь зіслав на них свого Святого Духа.

Після Євхаристійного Богослужіння владика Богдан звернувся з коротким словом до україномовних парафіян українською. Відтак отець Любомир подякував владиці Богданові та присутньому духовенству за відвідини його парафіяльної спільноти, після чого було заспівано традиційне українське «Многоліття» ієрархії, духовенству та вірним Католицької Церкви, особливо парафіянам церкви Святої Анни та всім іншим людям, зібраним в храмі. На закінчення всі присутні стали до групового фото в храмі.

Далі був святковий бенкет у прилеглому парафіяльному залі, в якому взяли участь близько 200 осіб, у супроводі традиційної української музики у виконанні фольклорного гурту «Зепс». Гості бенкету рівно ж мали нагоду насолодитися традиційними українськими танцями, які були приготовані юними українськими танцюристами Янгстауна та околиць.

Святкування завершилися молитвою, яку провів один із колишніх сотрудників церкви Святої Анни, о. Михайло Полоський, який нині служить парохом української греко-католицької церкви Святих Петра і Павла в м. Ембрідж та української греко-католицької церкви Святих Петра і Павла в м. Аликвиппа (штат Пенсильванія).

Департамент інформації УГКЦ

Довідка:

Українська Греко-Католицька церква св. Анни сформувалася спочатку як парафіяльна місія та додаток до української греко-католицької Церкви Пресвятої Трійці в м. Янгстаун (штат Огайо), яка була заснована 1911 р. Між 1950 та 1960 роками церква Пресвятої Трійці стала процвітати і розвиватися. Коли ці зміни відбулися, о.-мітрат Лев Адам’як, парох церкви, шукав способу задовольнити потреби, створені величезним зростанням парафіян. У 1960 році, після багатьох місяців пошуку та консультування, було придбано ділянку, розташовану на перехресті вулиць Кірк та Ракун в м. Остинтаун (штат Огайо), яка складалася з тридцяти трьох акрів, три з яких містили природне джерело та житловий будинок .

20 червня 1965 р. відбулося урочисте посвячення території, де зараз розташована церква св. Анни. 14 серпня 1966 року, приблизно через рік після урочистого посвячення, була відслужена Свята Літургія в каплиці св. Анни. Незабаром після цього, 18 серпня 1966 року, житловий будинок, розташований на території церкви, був урочисто посвячений та повністю перетворений на монастир.

7 вересня 1966 р. при церкві святої Анни було відкрито початкову школу. Головною метою відкриття цього навчального закладу було надання дітям християнського середовища для того, щоб вона вчилася, любила і жила нашою українською греко-католицькою вірою, що включало в собі духовність, мову та традиції.

Менш, ніж через рік після відкриття школи, комплекс церкви та школи св. Анни був урочисто посвячений 25 червня 1967 року під заступництво святої Анни блаженної пам’яті архиєпископом філадельфійським УГКЦ Амврозієм (Сенишиним).

Протягом багатьох років школа св. Анни зростала і процвітала, сягнувши статусу персоналу, до складу якого входили дві сестри Служебниці Непорочної Діви Марії, а також штатні вчителі з повним та неповним окладом. Школа св. Анни мала чудову репутацію однієї з кращих початкових шкіл долини Магоунінг.

Пізніше, з дозволу єпископа, були створені географічні кордони, за якими було розподілене парафіяльне членство. В кінцевому результаті, близько п'ятдесяти відсотків парафіян церкви Пресвятої Трійці стали членами церкви св. Анни.

29 квітня 1973 року церква Пресвятої Трійці та церква св. Анни спільно відзначали спалення іпотеки комплексу церкви та школи св. Анни. Це було досить значною подією з огляду на те, що обидві парафії виплатили всю іпотеку в розмірі 350 тис. дол. США менш ніж за половину первісного строку п'ятнадцяти років.

Отець-мітрат Лев Адам’як, якому допомагав сотрудник о. Едвард Левандовський, зберігав за собою повну фінансову та адміністративну відповідальність за церкву св. Анни до 15 березня 1975 року, коли церква св. Анни офіційно перейшла з місійного до повного парафіяльного статусу згідно декрету архиєпископа Сенишина, який одночасно призначив о. Мирона Космоського першим парохом церкви. Незабаром, а саме 9 вересня 1975 р., архиєпископ Сенишин призначив наступним парохом церкви св. Анни о. Волтера Височанського. Отець Височанський продовжував вірно служити парохом та духовним батьком парафіяльної спільноти св. Анни до 29 червня 1999 р., коли о.-мітрата Джорджа Еппл'ярда було призначено новим парохом церкви.

Починаючи від її скромних початків, парафіяльна спільнота св. Анни розквітала та творила свою окрему, унікальну та прекрасну духовну ідентичність. Основа для цієї нової та чудової ідентичності почала формуватися зі створенням у жовтні 1975 р. кількох чоловічих та жіночих парафіяльних груп. У той час у парафії постало Апостольське чоловіче товариство св. Анни разом із жіночим товариством, що носило назву Спільнота Матері Божої. Ці дві спільноти продовжували надавати парафіяльній родині св. Анни істотну духовну та матеріальну підтримку. У серпні 1989 року ці дві групи злучилися в одну, сформувавши таким чином спільноту, яка мала назву Апостольство молитви. Ця група збиралася виключно для вирішення духовних та соціальних потреб парафіяльної спільноти св. Анни. Крім того, ця група багато в чому сприяла родинному життю парафії св. Анни, ініціювавши у вересні 1990 року щорічне святкування празника св. Анни, надання інвалідних колясок, «Прийми-особу-яка-не-може-вийти-з-дому», активного клубу «Понад п'ятдесят», координуючи релігійні події та заангажовуючись в інших ділах милосердя щодо душі та тіла.

Однією з перших турбот парафіяльної спільноти св. Анни була необхідність організувати Товариство вівтарних дружинників у січні 1976 року. У 1992 році ця енергійна та активна група налічувала сорок чотири вівтарні дружинники.

Парафія продовжувала цінувати і відповідати духовним потребам наявної молоді, особливо молодих парафіян, які відвідували державні школи. У відповідь парафія розпочала свою катехитичну програму у жовтні 1976 року. Парафія також започаткувала Програму молодіжного апостоляту в листопаді 1978 року для того, щоб вирішувати духовні потреби її старшокласників та студентів вищих навчальних закладів. Програма молодіжного апостоляту призвела до створення Молодіжної групи церкви св. Анни, яка почала існувати від січня 1984 року.

Парафіяльна спільнота св. Анни також визнала необхідність лідерства та досконалості щодо доброго літургійного життя. З цією метою парафія найняла п. Мар’яну Їжак у вересні 1978 р. в якості парафіяльного регента, керівника хору та учителя музики, яка виконувала ці обов'язки протягом багатьох років. Під керівництвом п. Їжак хор церкви св. Анни записав свій перший різдвяний альбом «Христос народився» у вересні 1978 року. У тому ж році пані Їжак створила та керувала парафіяльним дитячим хором.

Парафіяльна родина св. Анни також усвідомила важливість популяризації та підтримки української культури та традицій. Це призвело до створення частих парафіяльних звичаїв: вивчення мистецтва прикраси українських пасхальних яєць («писанок») в 1975 році; ініціювання традиційного пасхального банкету церкви св. Анни в 1976 році; формування українських танців; викладання української мови в шкільному навчальному плані з 1978 року.

Духовний розвиток парафії почав далі проявлятися у формуванні уроків з вивчення Святого Письма у вересні 1978 р., «Знай свою віру» у вересні 1981 р., Постійного Євхаристійного Богопочитання в лютому 1987 р. та Програми лекторів у травні 1991 р. Духовно парафія ще більше збагатилася формуванням шести молитовних груп, «Марійного Тридууму» та дотриманням великопісних та перед-різдвяних місій.

Парафіяльна родина св. Анни мала скромні, але чудові початки як місійна парафія своєї матірної церкви Пресвятої Трійці в Янгстауні. Після свого створення, парафія народилася, дозрівала та розквітала будучи однією з найактивніших парафіяльних родин в Єпархії святого Йосафата в Пармі УГКЦ.

Парафія св. Анни мала суттєвий вплив на єпархію. Різні нові богослужіння, ініційовані церквою св. Анни, використовувалися в парафіях усієї єпархії. Практичний збірник-книга Божественної Літургії був складений церквою св. Анни та затверджений тодішнім Главою УГКЦ, Верховним Архиєпископом Мирославом Кардиналом Любачівським у липні 1980 року. Багато парафій в цілій Філадельфійській митрополії придбали та використовували цю книгу Божественної Літургії.

Церква Св. Анни також служила місцем парафіяльної практики для семінариста (тепер отця) Марка Морозовича та диякона (нині також отця) Михайла Полоського, обидва з яких були рукоположені до священства 28 квітня 1991 року. Після свячення, о. Михайло Полоський був призначений парафіяльним сотрудником в церкві св. Анни, де він служив у цій якості протягом декількох років. На даний час о. Полоський є парохом української греко-католицької церкви святих апостолів Петра і Павла в м. Ембрідж та української греко-католицької церкви святих Петра і Павла в м. Аликвиппа (штат Пенсильванія), а о. д-р Марко Морозович є деканом Школи богослов’я та релігієзнавства, а також доцентом літургійних наук/богослов’я Святих Таїн в Католицькому Університеті Америки (КУА) у Вашингтоні.

Церква Св. Анни, разом з єпархією, також виплекала дияконські покликання диякона Йосифа Ф. Поклемби, диякона Дональда М. Биллі, який на даний час служить в церкві Пресвятої Трійці в Янгстауні та диякона Томаса Бурого, який служить в церкві св. Анни.

Як вже згадувалося раніше, після того, як о. Волтер Височанський завершив своє душпастирство як парох церкви св. Анни 29 червня 1999 р., о. Джордж Еппл'ярд очолив парафію. Хоча через фінансові причини школа св. Анни закрилася в 2005 році, парафія продовжувала рухатися вперед як жива спільнота вірних.

Після того як о. Еппл'ярд завершив своє душпастирство як парох церкви св. Анни, парафію очолювали: о. Йосиф Тамбуро, о. Петро Томас, о. Річард Ветстоун (відійшов у вічність в 2015 році), о. Ігнатій Курі (2012-2014) та о. Любомир Жибак – одружений священик з України, який з січня 2015 року є парохом церкви св. Анни, будучи рівно ж парохом церкви Пресвятої Трійці в м. Янгстаун.

Впродовж свого існування церква, св. Анни, крім вище згаданих священиків, також мала багато інших сотрудників серед яких варто відзначити митрофорного протоєрея Михайла Ревтюка, вислуженного бувшого настоятеля катедрального собору св. священномученика Йосафата УГКЦ в м. Парма (штат Огайо), о.-каноніка Стефана Паливоду, єпархіяльного Канцлера і Економа та пароха церкви святого Івана Хрестителя УГКЦ в м. Лорейн (штат Огайо); о. Андрія Марка, бувшого пароха церкви Пресвятої Трійці в м. Янгстаун як також митрофорного протоєрея Михайла Дроздовського, пароха церкви Покрова Пресвятої Богородиці в м. Парма.

Церква св. Анни продовжує процвітати, зберігаючи власну унікальну та прекрасну ідентичність, яскраво випромінюючи та продовжуючи давати свідчення про Ісуса Христа у сьогоднішньому суспільстві. Цього року, а саме 25 червня, парафія святкує своє 50-ліття – Золотий Ювілей віри, спадщини та збереження набутих дарів.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next