АКТУАЛЬНО

«Церкви бажають долучитися до дискусії про європейські цінності, яка відбувається в українському суспільстві», – Блаженніший Святослав

Четвер, 07 листопада 2013, 22:08
Церкви бажають долучитися до дискусії про європейські цінності, яка відбувається в українському суспільстві. Про це сьогодні заявив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав на круглому столі «Євроінтеграційні перспективи України: сподівання та виклики».

За словами Блаженнішого, питання участі Церков у такій дискусії виникло перед поїздкою членів Всеукраїнської ради Церков та релігійних організацій в жовтні до Брюсселя, де вони відвідали європейські структури. «Напередодні цієї поїздки, ми разом приготували звернення до українського народу. Хочу вам сказати, що коли воно було готове і текст менш-більш був погоджений, залишилося одне важке питання: як його назвати, звернення до кого про що? Тоді між нами почалося цікаве обговорення, де ми побачили, що повинні долучитися до дискусії про європейські цінності в Україні; дискусії, яка сьогодні триває; дискусії, до якої сьогодні кожен громадянин України в той чи той спосіб причетний», – розповів Блаженніший.

На його думку, не йдеться ані про політичну, ані про економічну дискусію. «Ми себе запитали, де вона відбувається і що це за дискусія? Якщо це політична, то наше релігійне середовище, Глави Церков не хотіли би в ній брати участь. Якщо це суто економічного плану, то ми тут не компетентні. Але ми побачили, що дискусія ведеться у громадянському суспільстві України. І ми всі, релігійні діячі різних Церков і конфесій, зокрема віруючі християни, вважаємо себе важливою, дієвою силою громадянського суспільства, і тому хочемо бути присутніми і брати в цій дискусії участь», – наголосив Глава УГКЦ.

Він висловив переконання, що вимоги щодо демократичних перетворень, які ЄС поставив Україні для підписання угоди про Асціацію, мають бути виконанні в будь-якому випадку. «Найперше – це верховенство права. Я думаю, що сьогодні сама ідея права настільки дискредитована в Україні, що якась правова революція повинна наступити, незалежно від того, чи ми вступимо до ЄС, чи ні. Якщо ми в Україні не зможемо добитися правової держави та верховенства права, то про якесь справедливе суспільство годі говорити. Друга вартість, про яку говорилося, – це реформа законодавства про прокуратуру. Я погоджуюся з тим, що нам потрібна докорінна реформа цілої системи, бо наше законодавство не є судочинне, а - каральне. Тому ця реформа обов’язково повинна відбутися не залежно, чи Україна підписуватиме цю Асоціацію, чи ні. Це вимога, яку свого часу поставлять виборці перед своїми представниками в парламенті», – вважає Блаженніший Святослав.

Що ж стосується вибіркового правосуддя, то Предстоятель УГКЦ наголосив, що не йдеться про одну чи декілька осіб, бо Церква - це голос тисяч людей, які потерпають у такий самий спосіб.

«Коли говорити про третю вимогу, то завжди йдеться про вибіркове правосуддя в Україні і, чомусь, завжди акцентується увага на одній, двох чи трьох осіб. Можливо, за ними стоять великі політичні сили - і це добре, бо ніхто не повинен страждати в такий спосіб в Україні. Але Церква завжди є голосом тисяч, які потерпають у такий самий спосіб у тій самій державі, і про них не можна забувати. Ми повинні будемо дати собі з цим раду як християни і як віруючі люди, чи вступимо до ЄС, чи ні, чи Асоціація буде підписана, чи не буде», – розповів Блаженніший Святослав.

 

Тетяна Шпайхер,
для Департаменту інформації

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next