АКТУАЛЬНО

Церкви та релігійні організації спільно з громадським та державним сектором відновлюють співпрацю в протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні

П'ятниця, 13 лютого 2015, 07:17
11 лютого, у Всесвітній день хворого, у Києві відбулася нарада, присвячена цій темі. Учасниками стали представники різних конфесій - члени Всеукраїнської ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), активісти громадського сектору та державних структур.

Зустріч відбулася з ініціативи Громадської ради Міністерства охорони здоров’я України з питань співпраці з ВРЦіРО за підтримки Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС). Метою наради було обговорення ситуації з ВІЛ/СНІДу в Україні та визначення ролі та головних напрямків діяльності Церков і релігійних організацій в умовах гуманітарної кризи.

“Ми завжди говоримо про важливість соціально-медичного служіння релігійних організацій. Кому ж як не Церкві належить надавати підтримку хворим та проявляти милосердя? Наша ціль сьогодні – подолання епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні і ми можемо в цьому допомогти”, – зазначив на початку зустрічі архієпископ Євстратій Зоря, привітавши усіх присутніх від імені Патріарха Філарет – чергового головуючого у ВРЦіРО.

Про потребу єднання та підтримки для подолання епідемії говорила також директор Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами МОЗ України Валентина Нізова: “Чим більше надії та віри вкладено у серця людей, тим швидше ми зможемо подолати виклики, що постали перед нами”.

Фахівець представила статистику стосовно поширення епідемії. Зокрема, зараз в Україні майже 264 тисячі осіб ВІЛ-інфіковані, а ще 75 271 людей хворі на СНІД. За 2014 рік були зафіксовані приблизно 19 тисяч нових випадків інфікування, але не можна казати про точну цифру через брак обстежень. При цьому основним шляхом інфікування є статевий (69%), на другом місці знаходиться шлях через наркоін’єкції (30%). Максимально ураженими лишаються східні та південні області, зокрема Донецька та Луганська. Разом із тим нові загрози постають через бойові дії та загальну ситуацію, коли не всі хворі можуть отримати доступ до життєво необхідних ліків. При цьому серед переселенців зростає ризик повернення до вживання наркотиків через складні життєві обставини. Значна частина ВІЛ-позитивних осіб покинули зону АТО і часто не відомо, де вони тепер і чи продовжують лікування. Не можна випускати з уваги й поширені випадки наркоманії та невпорядкованих статевих стосунків у зоні АТО, які призводять до поширення епідемії. Водночас попередні роки дали й позитивні результати роботи. Дедалі менше народжується дітей з позитивним статусом. Так, у 8 регіонах країни рівень заражень для немовлят впав нижче 2% а в чотирьох регіонах вдалось повністю подолати проблему. Підкреслимо, що разом із новими ризиками поширення епідемії, зростає кількість хворих на туберкульоз. При цьому дедалі гіршим стає поєднання туберкульозу з ВІЛом, що дуже часто призводить до смерті. Для подолання наявних проблем потрібна не лише активізація спеціалістів, а й гарантія стабільного постачання та доступності ліків.

Регіональний директор ЮНЕЙДС у Східній Європі та Центральній Азії Віней Салдана зазначив, що він вражений діяльністю ВРЦіРО в Україні та певен, що цей унікальний досвід може бути надзвичайно корисним для інших країн. На сьогоднішні у світі більше ніж 35 мільйонів людей інфіковані та потребують пожиттєвого лікування. За минулий рік у світі від хвороби померли 1,5 млн осіб. Саме в такій ситуації надзвичайно важлива профілактична робота та інформування людей, визначну роль в чому можуть зіграти саме релігійні організації: “Звичайно, ми не можемо казати, що епідемія знаходиться під контролем. Однак саме у релігійних організаціях я бачу той важливий контакт  людьми під час служіння. Саме служителі та духовні лідери можуть вести профілактичну роботу, запобігаючи розповсюдженню епідемії”.

Результати роботи різних конфесій за роки протидії епідемії представив отець Андрій Нагірняк (Українська Греко-Католицька Церква), голова Громадської ради МОЗ з питань співпраці з ВРЦіРО. Вперше круглий стіл, присвячений участі релігійних організацій у цьому питанні, відбувся 26 серпня 2005 року. Активна ж співпраця почалась у 2007 році за підтримки представництва ЮНЕЙДС в Україні. Відтак 10 грудня 2007 року ВРЦіРО була затверджена міжконфесійні Концепція та  Стратегія протидії епідемії ВІЛ/СНІДу. Після того була проведена низка заходів та міжконфесійних нарад у різних регіонах країни. Відтоді були розроблені практичні механізми роботи з населенням, а також випущені дві збірки матеріалів “Участь Церкви та релігійних організацій у боротьбі з поширенням епідемії та роботі з людьми, що живуть з ВІЛ/СНІДом”. Численні тренінги для священнослужителів, волонтерів, круглі столи сприяли започаткуванню цього напрямку роботи в багатьох конфесіях.

Цього року міжнародні донори припинили фінансування профілактичних програм роботи з молоддю та підлітками, зазначила фахівець Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІДу в Україні Ірина Жарук. Тому, на її думку, варто очікувати нового сплеску інфікувань через невпорядковане статеве життя молоді. Тож роль релігійних організацій, як таких, що мають довіру з боку людей, мала б стати тут ключовою.

“Перемога стає можливою тільки тоді, коли сукупні зусилля долають бар’єр. Насправді ми всі робимо все можливе, щоб подолати смерть і не дати їй забрати людину раніше. Я сам вже 15 років живу з ВІЛом. Я всього лише одна цифра зі списку хворих, які змогли вижити. І все це робиться заради того, щоб ввечері діти могли дочекатись батька. Церква ж для мене – це місце, де можна довірити усі свої сокровенні думки Богу та почути правдиву відповідь. Ще 15 років тому уявити відкритий діалог духовних лідерів, влади та громадського сектору про проблеми епідемії було б просто неможливо. І це свідчить, що наша співпраця, яка велась останні 7 років була важливою та результативною”, – заявив голова правління БО “Пацієнти України» Дмитро Шерембей.

Важливим стало те, що Церкви в Україні прийняли людей з позитивним статусом, розповів керівник відділу адвокації Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛом (ЛЖВ) Сергій Дмитрієв. І тому, коли людина звертається до служителя з болючим питанням, він має бути готовим дати відповідь та направити його до спеціалістів, де він зможе точно отримати допомогу. У майбутньому планується ще ряд тренінгів, спрямованих на підвищення рівня освіченості у цих питаннях, аби навіть така роль релігійних організацій мала місце. За словами доповідача, навіть одна молитовна акція церкви Святого Юра у Львові на День пам’яті померлих від ВІЛ/СНІДу вже дозволила переступити через велику кількість бар’єрів.

Про брак профілактичних заходів та простого обстеження зазначив отець Євгеній Ромашин (УПЦ), який прибув з Харківської області. Він певен, що низьке число обстежень пов’язано не лише з браком апаратури, а ще й з тим, що люди бояться. До його слів долучився отець Віктор Яценко (УПЦ), який вже не перший рік працює тюремним капеланом. Саме у в’язницях відбувається загострення проблеми, зокрема у Донецькій та Луганській областях, де чимало колоній постраждали під час артобстрілів.

Про свій шестирічний досвід капеланства у лікарнях розповів отець Віталій Храбатин (УГКЦ). Він зазначив, що гостро постає потреба служіння у лікарнях на офіційному рівні та наявність приватного простору для роботи з постраждалими. Тому мають існувати окремі кімнати для роботи з хворими при лікарнях. А також дуже важливо сприймати інфікованих людей як рівних, долати ту стигматизацію, яка так поширена у суспільстві. З цією метою Комісія УГКЦ душпастирства в охороні здоров’я в 2014 році випустила збірку матеріалів про душпастирство людей, що живуть з ВІЛ/СНІД, яка пояснює практичні аспекти підтримки та служіння.

З завершальною доповіддю виступив заступник голови Відділу соціального служіння УПЦ Київського Патріархату священик Сергій Дмитрієв. Він розповів про роль релігійних організацій у питаннях профілактики, представивши проект "Азбука життя". Будучи також керівником ГО “Elios-Милість”, священик бачить величезний сенс у продовженні серії тренінгів для служителів, щодо профілактики захворювань та щодо роботи з інфікованими людьми. При цьому має бути наявною співпраця між різними релігійними організаціями щодо профілактичної роботи, а також у створенні соціальної реклами. Останній задум – це друк збірника “7 кроків до перемоги” для військових та капеланів, де пропагуватимуться моральні цінності, зокрема стриманість та вірність.

За результатами зустрічі був представлений текст Резолюції.

Інформацію надав о. Андрій Нагірняк

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next