АКТУАЛЬНО

Церкви закликали сприяти миру в Україні

Субота, 07 червня 2014, 14:04
6 червня 2014 року міжконфесійна та міжнародна група "Примирення", до складу якої входять Українська Православна Церква (МП), Українська Греко-Католицька Церква, Римо-Католицька Церква в Україні та Німецька Євангелічно-Лютеранська Церква України, заявила про готовність сприяти порозумінню між громадянами України та служити справі загального примирення.

Про це йдеться в комюніке учасників групи, яке від її імені оприлюднив на прес-конференції в Укрінформі на тему "Церкви України про шлях до майбутнього через примирення" голова інформаційно-аналітичної служби Київської митрополії УПЦ Володимир Бурега.

"Ми, представники Церков України, усвідомлюючи власну відповідальність перед Богом і людьми за долю України і кожного її мешканця, заявляємо про власну готовність сприяти ініціативам, які будуть мати за мету побудову довіри і порозуміння між громадянами України та слугуватимуть справі загального примирення", - йдеться в документі.

Єпископ Борис (Ґудзяк), голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Української Греко-Католицької Церкви зазначив, що "сьогодні нашим завданням є свідчити правду у наших відносинах з Богом і ближнім. Маємо старатися любити Бога і людей, і це "примирення", якого ми всі прагнемо, стане нашим внутрішнім миром. При цьому маємо намагатися шанувати свободу кожної людини, бо так робив наш Небесний Отець".

Отець Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ сприяння єдності християн, звертаючись до учасників круглого столу, висловив упевненість, що примирення в Україні можливе лише через повернення до християнських цінностей, та зауважив, що наше суспільство охопила не так політична чи економічна кризи, як моральна криза і втрата довіри одне до одного.

На завершення зустрічі було представлено Комюніке учасників Міжнародної групи “Примирення в Європі — завдання церков в Україні, Білорусії, Польщі й Німеччині”.

 

Довідка: Ініціатива "Примирення в Європі" виникла у 1974 році, коли Німеччина й Польща вирішили долучити Церкви до примирення між державами, чиї відносини були обтяжені спогадами про Другу світову війну. Дещо пізніше, у 1995 році, ініціатива була розширена завдяки новим учасникам: Україні й Білорусі.

На сьогодні групу очолює Архиєпископ Вроцлавський Польської Православної Церкви Єремія і до її складу входять офіційні представники православних, католицьких, греко-католицьких і лютеранських Церков України, Білорусі, Польщі й Німеччини, делеговані в групу главами своїх Церков.

Україна у складі групи «Примирення» представлена офіційними делегатами від: Української Православної Церкви, Української Греко-Католицької Церкви, Римо-Католицької Церкви в Україні й Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви в Україні.

 

Додаток:

Шлях до майбутнього через примирення
Комюніке учасників Міжнародної групи «Примирення»

 

Протягом кількох місяців Україна переживає важку кризу. Спочатку соціальне протистояння, яке сягнуло крайньої межі, призвело до масових акцій протесту у Києві, а нині в кількох областях на Сході України втрачено громадянській спокій. Щодня ми чуємо про нові зіткнення та кровопролиття. На наше переконання причиною тих випробувань, які ми сьогодні переживаємо, стало приниження людської гідності та відсутність суспільного діалогу.

Сьогодні бажання людей, які мешкають на Сході та Заході, на Півночі та Півдні України однакові. Усі бажають жити гідно, бути матеріально забезпеченими, мати громадську та релігійну свободу, будувати безпечне майбутнє для своїх дітей. Однак, прагнучи спільних цілей люди не чують одне одного, не довіряють своєму ближньому, проявляють агресію по відношенню до своїх братів. Усе це свідчить про те, що наше суспільство охопила не стільки політична чи економічна криза; нас вразила моральна криза, криза довіри.

Сьогодні нам треба зрозуміти, що усі ми, незалежно від нашої національності, мови, віри та культури, є громадянами однієї країни. Україна – наш спільний дім. І тільки через ПРИМИРЕННЯ та суспільну злагоду ми можемо відновити спокій та добробут в нашому домі.

ПРИМИРЕННЯ – це, перш за все, здатність прийняти свого ближнього таким, який він є. Це визнання за кожною людиною права розвивати свої культурні та релігійні традиції і тим самим творити єдність в різноманітті та стверджувати неповторну красу сучасної України.

ПРИМИРЕННЯ – це вміння залишити Богові минуле, в якому були конфлікти і протистояння, щоб воно не тяжіло над нами, коли ми прагнемо будувати спільне майбутнє.

ПРИМИРЕННЯ - це не тільки подолання прірви між людьми, це і крок назустріч Богу, Який очікує нашого навернення. Маємо визнати, що наші численні гріхи стають причиною розбрату, який панує сьогодні у нашому суспільстві. Нам слід, перш за все, примиритися з Богом шляхом покаяння і жалю за наші вчинки. Господь наш Ісус Христос, який омив усі наші гріхи Своєю кров’ю, завжди готовий прийняти нас та простити наші провини. Мир з Богом має стати фундаментом і для примирення між людьми.

Ми, представники Церков України, усвідомлюючи власну відповідальність перед Богом і людьми за долю України і кожного її мешканця, заявляємо про власну готовність сприяти ініціативам, які будуть мати за мету побудову довіри і порозуміння між громадянами України та слугуватимуть справі загального Примирення.

Ми радо констатуємо, що незважаючи на усі складні випробування останніх місяців, нам вдалося зберегти в Україні міжконфесійний, міжнаціональний та міжетнічний мир. Ми рішуче засуджуємо спроби розпалювати ворожнечу на релігійному чи національному ґрунті.

Ми підносимо молитви до Господа нашого і Спасителя Ісуса Христа, аби Він відкрив нам шлях до взаємного прощення та примирення і допоміг побудувати нову Україну.

 

Київ,
6 червня 2014 року

http://ecumenism.com.ua/news/1008/

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next