АКТУАЛЬНО

«Творіть священничу спільноту на чолі з владикою, будуйте спільноту екзархату», – Блаженніший Святослав до священників у Німеччині і Скандинавії

Вівторок, 20 квітня 2021, 20:39
У онлайн-зустрічі Глави УГКЦ з духовенством Апостольського екзархату у Німеччині та країнах Скандинавії, яка відбулася сьогодні, 20 квітня 2021 року, взяли участь новий екзарх владика Богдан Дзюрах та єпископ-емерит Петро Крик.

Представляючи священнослужителям нового екзарха, Блаженніший Святослав зазначив, що віддає духовенству та вірним екзархату свого найближчого співпрацівника і порадника, з яким співпрацював перших десять років свого служіння. «Таким чином хочемо подбати про нашу Церкву в Німеччині», – пояснив Глава УГКЦ.

Предстоятель зазначив, що екзархат потребує нового життя, нового духа, нової еластичності, щоб відповісти на новітні виклики. За його словами, у Німеччині та країнах Скандинавії є величезна кількість наших вірних, які поки що не інтегрувалися в наші структури і спільноти. «Ми маємо бути здатними знайти їх, відшукати і прийняти до наших спільнот», – підкреслив Блаженніший Святослав.

Глава Церкви також закликав не допустити, щоб обставини пандемії спаралізували душпастирську діяльність УГКЦ у Німеччині та Скандинавії. «Хоч ми перейшли в онлайн, але слід чувати, щоб не розгубити наших вірних, шукати нових каналів спілкування і зустрічі з ними. Ми потребуємо також будувати нову культуру спілкування між собою. Слід намагатися шукати нових каналів будування священичої спільноти. Дуже прошу вас: творіть священничу спільноту на чолі з владикою, будуйте спільноту наших парафій, бо Церква це – спільнота, будуйте спільноту нашого екзархату!» – закликав священників екзархату Патріарх Святослав.

Читайте також: Проповідь Блаженнішого Святослава на інтронізації екзарха Німеччини та країн Скандинавії владики Богдана Дзюраха

Відтак владика Петро Крик поділився власними спогадами про період служіння в екзархаті та висловив свої міркування про подальший розвиток присутності УГКЦ в Німеччині та Скандинавії. Він щиро подякував священникам за співпрацю, зазначивши, що багато чого було осягнуто в екзархаті саме завдяки їхній ініціативності та ревності.

Новий екзарх владика Богдан Дзюрах подякував як владиці Петру за довголітнє служіння і посвяту себе для розбудови екзархату, так і старшим священникам, зокрема тим, які нещодавно відійшли чи незабаром відійдуть на емеритуру. На його переконання, присутність у священничій спільноті екзархату отців різних поколінь є великим скарбом.

«Дорогі старші отці, дорогий владико, ми прощаємося з вами, але ми не хочемо втрачати вас! Ми потребуємо вашого досвіду, ваших молитов, ваших порад», – сказав єпископ, звертаючись до довголітніх душпастирів на теренах Німеччини і Скандинавії.

Владика також привітав новоприбулого на служіння в екзархаті о. Павла Цвьока та побажав йому благословенного перебування і душпастирювання.

Особливу вдячність особисто та від імені усіх зібраних владика Богдан висловив Блаженнішому Святославу, підкресливши, що його прибуття на інтронізацію та нинішня зустріч зі священниками свідчать про вболівання як особисто Глави УГКЦ, так і всього Синоду Єпископів УГКЦ над розвитком екзархату. «Цими днями ми не один раз чули запевнення Блаженнішого про його підтримку для нас; зі свого боку маємо відповісти Отцю і Главі нашої Церкви нашою ще більшою ревністю у служінні для Церкви-Матері і рідного народу», – наголосив владика Богдан.

Насамкінець Блаженніший Святослав привітав усіх зі святом Воскресіння Христового та побажав владикам, отцям-душпастирям, богопосвяченим особам та усім вірним вкзархату щедрого Божого благословення.

Читайте також: Глава УГКЦ у Мюнхені зустрівся з проводом «Рідної школи» і поспілкувався зі священниками екзархату

Пригадуємо, що 18 квітня 2021 року в катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці в м. Мюнхені Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав ввів владику Богдана Дзюраха на престол апостольського екзарха для українців у Німеччині та країнах Скандинавії.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next