АКТУАЛЬНО

У соту річницю бою під Крутами львів’яни вшанували загиблих молитвою

Понеділок, 29 січня 2018, 10:51
Сьогодні, у соту річницю подвигу Героїв Крут, у львівському архикатедральному соборі Святого Юра відслужені Божественні Літургії та Панахида.

Так, львів’яни вшанували загиблих у бою, що відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути  між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії  та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», яких було близько чотирьох сотень.

У бою під Крутами оборонці української державності призупинили наступ противника. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність. За різними джерелами, українська сторона втратила від 300 до 400 чоловік.

Подвиг студентів-крутян став символом мужності та беззастережної любові до Батьківщини. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонних, так і у вітчизняних джерелах. 

У 2006 році на місці бою встановлено пам’ятник.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.sobor-svyura.lviv.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next