АКТУАЛЬНО

У Барселоні відбулося урочисте проголошення української персональної парафії

Середа, 21 травня 2014, 13:06
У Барселоні (Іспанія) 16-17 травня 2014 року в житті громади УГКЦ відбулися відразу три урочисті події. Згідно з декретом Архиєпископа Барселони кардинала Луіза Сістака тут було урочисто проголошено українську персональну парафію, парохом якої іменовано о. Сергія Знака із кліру Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ. Крім того, цими днями Апостольський візитатор владика Діонісій (Ляхович) рукоположив українського семінариста Юрія Стасюка в сан диякона.

З архиєреєм співслужили: о. Сергій Знак, парох новопроголошеної персональної парафії Святого священномученика Йосафата для українців в Барселоні, що діє при храмі Святої Моніки, монс. Йосиф Марія Туруль (Mn. Josep M. Turull), ректор Соборної Барселонської семінарії, та о. Йосиф Сера, духівник семінарії. У богослужінні взяли також участь професори і семінаристи Барселонської семінарії, серед яких і українські семінаристи. Із Рима прибули семінаристи з Українського папського інституту св. Покрови, які свого часу навчалися разом із піддияконом Юрієм у Тернопільській вищій духовній семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого. Прибули і батьки піддиякона Юрія, Анна і Ярослав Стасюки, які мешкають у с. Соснівка Червоноградського району Львівської області.

Наступного дня, під час Божественної Літургії, владика Діонісій рукоположив піддиякона Юрія в сан диякона. На початку Літургії монс. Йосиф Марія Туруль прочитав декрет Архиєпископа Барселони кардинала Луіза Сістака про створення Української персональної парафії та декрет про іменування о. Сергія Знака першим її парохом. З архиєреєм також співслужили ієромонах Юрій Сивик, ЧНІ, та о. Володимир Калабішка.

Під час проповіді владика Діонісій на каталунській мові привітав прибулих місцевих гостей, зокрема присутніх друзів диякона Юрія. «Диякон призначається для служіння громаді. І сам Ісус Христос є між нами як той, що служить. Він прийшов, щоб послужити і віддати своє життя як викуп за багатьох. І християн пізнаємо за мірою їхньої любові, їхнього служіння. Тому все християнське життя ­по своїй мірі - це дияконія», - зазначив владика Діонісій.

Апостольський візитатор висловив радість і подяку за створення української  персональної парафії і призначення о. Сергія Знака першим її парохом: «Дякую передусім кардиналові Луізові Сістаку та монс. Йосифові Турулю за те, що прийняли українських семінаристів, і за їх виховання. Дякую за те, що ви віддали в постійне користування для громади УГКЦ церкву Святої Моніки. Ось маємо перші плоди цієї праці! Дякую усім, що в будь-­який спосіб спричинилися до цього нинішнього свята. Вітаю всіх наставників і семінаристів та всіх друзів з нашої братньої Церкви. Ми маємо інший обряд, але віра, Хрещення та Христос ті самі».

Після цього Апостольський візитатор звернувся до присутніх українською мовою: «Сьогодні пригадую перші труднощі наших спільнот у Барселоні, але через терня ми доходимо до зірок. Зараз маємо дві українські греко-католицькі спільноти в Барселоні. Одна, що є при храмі отців редемптористів на вул. Балмес і новопроголошена персональна парафія, що є при цьому храмі Святої Моніки. Цей храм і просторі прилеглі приміщення Барселонська архидієцезія віддала в користування українській спільноті і за це ми висловлюємо їм щиру подяку».

Слід відзначити, що Барселона є другим містом після Мадрида за числом українських іммігрантів в Іспанії.

фоторепортаж

http://www.chiesaucraina.it

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next