АКТУАЛЬНО

У Бельгії відсвяткували 70-ліття української міграції

Понеділок, 22 жовтня 2018, 14:24
19-21 жовтня громада Генка (Бельгія) святкувала 30-річчя освячення парафіяльної церкви Святого Івана Хрестителя та 70-ту річницю української міграції в Бельгії.

З цієї нагоди до шахтарського містечка на сході країни з’їхалися парафіяни та гості з околиць, різних містечок Бельгії, а також з різних країн Європи. Святкування, яке спільно організували Українське товариство Лімбурга, Товариство «Свята Софія» Генка, Товариство Йосифа Сліпого та парафія Святого Івана Хрестителя, тривало три дні і включало виставки ікон, вишиванок, писанок, майстер-класи та концерти.

Кульмінацією святкувань стала Божественна Літургія 21 жовтня, яку спільно служили Єпископ Паризької єпархії Борис (Ґудзяк) та правлячий Єпископ римо-католицької дієцезії Гасельта Патрік (Хогмартенс), до території якої належить Генк. З ними співслужили отці Паризької єпархії, зокрема протосинкел і настоятель катедри в Парижі о. Михайло Романюк, синкел у Бельгії о. Адам Фіґурек, парох о. Мар’ян Стецишин та президент товариства «Свята Софія» о. Марко Семеген, який зачитав привітального листа від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, та парох місцевої римо-католицької громади о. Сімон Ламбрегс.

Літургію супроводжував співом відомий Візантійський хор Утрехта. Його заснував професор Мирослав Антонович ще у 1951 році. Зараз у хорі немає українців, але вони виконують літургійні твори українською мовою.

У проповіді та привітальному слові владика Борис, зокрема, говорив не лише про славне минуле і збереження традицій, а й наголосив на відповідальності за майбутнє. «Традиція – це жива віра мертвих, а традиціоналізм – це мертва віра живих», – навів він вислів історика Ярослава Пелікана.

 «Ми святкуємо 70 років солідарності», – наголосив єпископ, зауваживши, що шахтарі символічно поєднують Україну і Бельгію.

Варто зауважити, що хоча останню шахту закрили ще 1989 року, Генк все ще зберігає свою шахтарську ідентичність, і привітати українську спільноту зі святом прийшов «Шахтарський хор», який виступив на концерті 20 жовтня. «Ці шахтарі зберігають спогади наших батьків, які, незважаючи на важку працю, не забували про обов’язок перед Богом і народом. Сьогодні ми висловлюємо вдячність фламандській спільноті та нашим батькам», – зазначив голова товариства «Свята Софія» в Генку пан Петро Фірман.

До святкувань приєднався Посол України у Бельгії Микола Точицький та працівники Посольства, почесний консул України в провінції Лімбург Кріс Бекерс, представники місцевої влади та українських організацій. Пан Микола Точицький зауважив, що подібні урочистості є нагодою подякувати українській громаді, яка так багато робила і робить, щоб про Україну знали в Бельгії та допомагає Україні.

Під час свята дякували партнерам, які були з українською громадою протягом її існування в Генку, зокрема лікарям, які допомагали українцям гуманітарною допомогою і знаннями, та старшим парафіянам, що в найскладніші часи зберігали віру та ідентичність.

Основу української громади Генка складають нащадки працівників копалень, які оселилися в місті після Другої світової війни. Зараз, за словами пароха о. Мар’яна, парафія налічує 70-80 осіб. Є також представники нової хвилі української еміграції.

 

ugcc.fr


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next