АКТУАЛЬНО

У Бердянську пройшли екологічні місії

Понеділок, 25 листопада 2019, 09:23
З 17 по 18 листопада у Бердянську відбулися екологічні місії для порятунку створіння. У 22-гу неділю по П'ятдесятниці екореферент Донецького екзархату о. Михайло Неїжмак відвідав місцеву парафію Різдва Богородиці отців редемптористів.

У співслужінні з настоятелем парафії о. Іваном Левицьким, ЧНІ, о. Михайло очолив Божественну Літургію, під час якої в особливий спосіб заносили молитву до Бога Творця проханнями на сугубій єктенії. Відтак на проповіді о. Михайло розповів про "екологічний гріх", що так часто непомітний для людини, але він постійно чинить згубний вплив на життя та здоров'я. Отець пригадав вірним, що наш спосіб життя та ставлення до світу, в якому живемо, є прямим відображення віри у Творця, а недружні вчинки є гріхом проти заповіді "Не вбий!".

Людина, будучи найвищим Божим створінням, наділена також невід'ємним обов'язком доглядати та зберігати Богом даний світ. Проте людина часто є лише "споживачем" та "руйнівником".

По завершенні Літургії відбулася презентація важливого екологічного документа (енцикліки) Папи Франциска "Славен Будь", що за старанням Екобюро УГКЦ був перекладений українською мовою. Ця енцикліка стала певним голосом Церкви на найвищому рівні, дороговказом до призадуми та еконавернення.

Папа закликає піклуватися нашим спільним домом, описуючи стан нашої планети. А коренем та причиною екологічної кризи у світі вважає людину, від якої залежать зміни. У шостому розділі Папа акцентує на потребі навчання та виховання, важливої ролі Церкви у цьому питанні, підвищення рівня духовності. Парафія отримала у подарунок від Екобюро енцикліку та комплект ековидань для парафіяльної бібліотеки.

У рамках візиту у Бердянськ, відбулася зустріч отця-екореферента з керівником відділу освіти Володимиром Липським, за результатами якої було відвідано місцеву 3-тю школу. За сприянням директора школи Онищенко Олени Олександрівни відбувся екосемінар для дітей 5-7-х класів на тему: "Екологічне виховання", а також на території закладу висадили дві ялинки, в рамках акції: "Посади дерево миру". За допомогою виховного заходу діти дізналися про шкідливі звички людини, шкоду пластикової атрибуції та поліетеленових пакетів, та про наслідки спалення сухого листя. А вікторина та відеоматеріали поглибили екознання щодо того як цінувати воду, електроенергію тощо.

Отець Михайло прокоментував зустріч із учнями: «Кожного разу, коли відвідую навчальні заклади з екопрограмою, переконуюся у ефективності та доцільності подібних заходів, оскільки бачу явні плоди та зміни. Ми, як Церква, робимо ці правильні кроки для навчання та виховання молодого покоління, бо від них залежать зміни. Адже, і справді, "через прості дії ми здатні змінити світ"».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next