АКТУАЛЬНО

У Бережанах відбулася наукова конференція, присвячена патріарху УГКЦ Йосифові Сліпому

Середа, 01 березня 2017, 12:31
Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани (ДІАЗ) та церква Пресвятої Трійці УГКЦ стали організаторами проведення 23 лютого регіональної наукової конференції «Патріарх Йосиф Сліпий як Глава переслідуваної Церкви та благодійник національної історико-культурної спадщини».

Захід приурочили до 125-ї річниці від дня народження визначного ієрарха Української Греко-Католицької Церкви, талановитого історика, філософа, педагога, мистецтвознавця, музейника патріарха Йосифа Сліпого.

Відкрили конференцію зверненнями до її учасників декан Бережанський о. Михайло Бугай та директор Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани Василь Зорик. Презентацію особистих досліджень з церковної (біблійної) археології представив докторант Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника Ігор Коваль, якого можна назвати одним із засновників цього дослідницького спрямування в Україні.

Тематика конференційних виступів була надзвичайно різноманітною. Зацікавлення викликав відеовиступ студента Папського салезіанського університету та Української папської колегії святого Йосафата (уродженця Бережан) Романа Демуша з музею-меморіалу (місця постійного проживання) Йосифа Сліпого в Римі. Завдяки відеоекскурсії та розповіді Марії Козак із музейно-меморіального комплексу «Рідна хата» імені патріарха Йосифа ми побували в родинному селі ієрарха, як місця формування визначної особистості та духовного лідера нації.

Питання патріархату УГКЦ через призму особистості та діяльності Йосифа Сліпого розглядалося в доповідях о. Ореста Смицнюка з Івано-Франківська, музейницької діяльності – зав. науково-дослідного та культурно-освітнього відділу ДІАЗ у м. Бережани Володмира Парація.

З доповідями, що стосувалися «тернистого шляху» патріарха по тюрмах і на засланні, а також його звільнення, виступили завідувач Музею сакрального мистецтва та історії переслідуваної церкви ДІАЗ у м. Бережани Богдан Тихий, науковий співробітник заповідника Олена Лугова, яка побудувала свій виступ на матеріалах, добутих нею в галузевому державному архіві СБУ. Фондові збірки з іменем Йосифа Сліпого в краєзнавчих музеях представили директор обласного музею Степан Костюк, районного – старший науковий співробітник Оксана Голян.

Різноманітні аспекти повернення патріарха Йосифа Сліпого в Україну представили директор обласного комунального музею Богдана Лепкого Ірина Ухман та учений секретар ДІАЗ у м. Бережани Надія Волинець.

Цікавим та вражаючим був виступ голови Тернопільського представництва Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США п. Дани Іванкович, а також поетичні строфи пам’яті патріарха Йосифа Сліпого, які присвятив йому о. Омелян Легета.

Надрукований збірник тез матеріалів конференції дозволяє ознайомитися з темами тих, хто заявив свої доповіді, але не зміг особисто прибути, а це доктори історичних наук, професори кафедри стародавньої та середньовічної історії Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка Елла Бистрицька й Іван Зуляк, наукові співробітники Національного заповідника «Давній Галич» Тетяна Воробчак, Ганна Жолоб, Роман Коновалов, Ольга Олексюк і Олександра Левицька, начальник відділу культури, національностей, релігій і туризму Бережанської районної державної адміністрації Олександр Коковін.

повідомив Володимир Парацій,
завідувач науково-дослідного та культурно-освітнього відділу
Державного історико-архітектурного заповідника у м. Бережани

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next