АКТУАЛЬНО

У БФ «Карітас-Київ» пройшов семінар для працівників дитячих центрів «Простір, дружній до дитини» БФ «Карітас України»

Четвер, 24 березня 2016, 14:45
21-22 березня 2016 року у БФ «Карітас-Київ» пройшов семінар-тренінг для працівників дитячих центрів «Простір, дружній до дитини» БФ «Карітас України». Метою цього семінару-тренінгу стало підвищення компетентності учасників в груповій роботі з особами, які постраждали від кризової ситуації, розуміння сутності і принципів існування груп взаємопідтримки, розуміння соціально-психологічних особливостей формування простору підтримки. Про це повідомляє о. Роман Сиротич, директор БФ «Карітас Київ».

Дитячі центри «Простір, дружній до дитини» почали свою діяльність в червні 2015 року. Ці заклади працюють для дітей віком від 1,5 до 13 років. Наразі працюють десять центрів в різних областях України. Насамперед  діяльність  цих  центрів спрямована на надання психологічної допомоги вимушено переселеним дітям та їхнім батькам.

«Центри – це комфортний простір для їх спілкування, навчання, що є передумовою для зниження почуття гніву і тривоги. Додатково, аби сприяти якнайкращій соціалізації переселених із зони збройного конфлікту, частину  становлять місцеві діти з багатодітних і малозабезпечених сімей. У центрах на постійній основі дітям, батькам, аніматорам надається кваліфікована психологічна допомога психологами. Крім того, серед аніматорів багато співробітників із психологічною освітою, які в повсякденній роботі використовують психологічні знання і навички для оптимізації психоемоційного стану дітей, які відвідують центри. Загалом діяльністю вже охоплено понад 1200 дітей», - розповідає Віра Павлова, національний координатор проекту БФ «Карітас України».

Співробітники ефективно використовують різні методики, спрямовані на подолання бар'єрів у спілкуванні з однолітками, зняття агресії, тривожності, подолання страхів, підвищення рівня самооцінки, розвитку уваги, відновлення емоційної сфери, корекція поведінки дітей ВПЛ, які дуже цього потребують. Зокрема, серед методик: навчання прийомів релаксації; танцьорухова психотерапія; психогімнастика; елементи аутотренінгу; музикотерапія; казкотерапія; психодрама; пісочна терапія;  ефективне малювання та інші. Крім дитячих груп, у центрах також функціонують дитячо-батьківські групи. Мета останніх – спільне проведення часу і допомога дітям в активізації двосторонньої взаємодії, налагодження емоційного контакту при одночасній здатності бути автономним.

Також у деяких центрах функціонують батьківські групи, для прикладу в БФ «Карітас-Київ». На заняттях батьки можуть проговорити свої психологічні проблеми, надати емоційну підтримку іншим батькам, зайнятися прикладною творчістю (декупаж, виготовлення ляльки-тільди та ін.), відвідати кінотренінг.

Департамент інформації УГКЦ

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next