АКТУАЛЬНО

У благодійному фонді «Карітас-Хмельницький» відсвяткували Міжнародний день волонтера

Вівторок, 08 грудня 2015, 11:39
4 грудня 2015 р. соціальні працівники та підопічні діти благодійного фонду «Карітас-Хмельницький» привітали зі святом своїх волонтерів. Напередодні Міжнародного дня волонтера в хмельницькому соціальному центрі Карітасу влаштували свято, де подякували благодійникам за їхню працю, підсумували роботу осередку за рік, наголосили на результатах, яких без волонтерів досягти б не вдалося. Діти нагородили своїх благодійників власноручно зробленими подарунками.

День волонтера в БФ «Карітас-Хмельницький» – знакове свято, яке стало символом розвитку благодійної соціальної роботи в місті. Цього року в соціальному центрі дякували вже    30-м постійним волонтерам, які ефективно допомагають в організації розумного дозвілля для маленьких підопічних. Працівники соціального центру вручили волонтерам офіційні подяки від «Карітасу України», а діти підготували малюнки, побажання та спеціальну «фотосушку» – презентували власні світлини, зроблені під час занять у фотогуртку.

«Активний волонтерський рух в хмельницькому соціальному центрі Карітасу розпочався три роки тому, і саме це стало новою сходинкою, дало змогу започаткувати якісніші ініціативи для дітей та відкрити їм нові можливості для особистісного розвитку», – зазначив Дмитро Козловський, керівник проекту «Мобільна робота з молоддю» в «Карітасі Хмельницький».

Волонтери Карітасу стали організаторами та помічниками в проведенні занять та гуртків для дітей, зокрема у фотогуртку, на курсах англійської мови, в мистецькій студії Art-caritas. Допомога волонтерів незамінна також під час екскурсій, соціально-психологічних тренінгів, спортивних змагань для дітей. Десятки найактивніших волонтерів «Карітасу-Хмельницький» щороку втілюють вже традиційні благодійні акції – «Шкільний портфелик» (цього року вона охопила 150 підопічних та переселенців), «Листи до Святого Миколая» (діти вже написали понад 600 листів), «Великодній кошик» та «Різдвяна свічка».

Підопічні соціального центру Карітасу – здебільшого діти та підлітки у складних життєвих обставинах. «Соціальна підтримка такої молоді – це передовсім спілкування, приклади успіху, спрямування дітей на досягнення їхніх цілей. До волонтерської роботи з дітьми долучаються дуже різні хмельничани – від студентів до керівників підприємств. Вони присвячують дітям свій час, дають молоді наполегливість розвиватись, віру у власні сили та в позитивні зміни», – розповіла Дарина Іванішена, психолог соціального центру «Карітас Хмельницький».

Восени 2015 р. волонтери «Карітасу-Хмельницький» розпочали два нові проекти: пошук коштів на ремонт дитячих кімнат в оселях трьох потребуючих родин та забезпечення медикаментами сімей, де є хворі діти, батьки яких не мають матеріальної змоги закупити ліки. Під час заходу волонтери закликали всіх охочих долучатись до допомоги цим родинам.

Юлія Житкевич, соц. працівник БФ «Карітас-Хмельницький»

 

Довідка. Наразі під соціальним супроводом Карітасу в Хмельницькому перебуває 75 родин, з них 125 дітей та підлітків віком від 7 до 18 років, 58 дітей дошкільного віку. Підопічними Карітасу є також вулична молодь – 15 осіб. З дітьми працюють фахові соціальні працівники та психологи.

 

Проблеми, з якими стикаються підопічні та які «Карітас-Хмельницький» допомагає вирішити, можна умовно поділити на декілька груп:

- матеріальні та гуманітарні потреби;

- оформлення документів;

- психологічні проблеми та профорієнтація (агресивність дітей, фобії, низька самооцінка, проблеми в міжособистісному спілкуванні, конфліктність тощо);

- соціально-педагогічна занедбаність дитини (дрібні крадіжки, шкідливі звички, нецензурна лексика, відсутність певних моральних та етичних норм);

- проблеми з працевлаштуванням, пошуком житла тощо, які вирішуються працівниками Карітасу через представництво інтересів сім’ї (конкретної особи) в державних та громадських інституціях.

Робота соціального центру спрямована на створення відкритого простору довіри та розуміння між дітьми та дорослими. Діти приходять до Карітасу після уроків в школі. Тут вони можуть разом зробити домашнє завдання, провести час із друзями та взяти участь у розвиваючих заняттях.

Діти та молодь соціального центру сприймають Карітас як місце, де можна бути собою та розповісти про свої проблеми й емоції, отримати підтримку та поради. Соціальні працівники спілкуються як з дітьми, так і з їхніми батьками, докладають зусиль до зміцнення сімей та налагодження взаєморозуміння в родинах підопічних.

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next