АКТУАЛЬНО

У Братиславі вперше вірні УГКЦ заспівали «Христос воскрес!» українською мовою

Середа, 01 травня 2019, 12:06
У Великодню неділю, 28 квітня 20019 року, у храмі Святої Розалії, що в районі Ламач міста Братислава, уперше за останні десятиліття відбулося Пасхальне богослужіння українською мовою для вірних УГКЦ, які проживають у столиці Словаччини та околицях. Святкова Літургія українською здійснилася на прохання та з благословення голови Пасторально-міграційного відділу Патріаршої курії УГКЦ єпископа Йосифа Міляна та з дозволу місцевого єпископа Братиславської єпархії ГКЦ у Словаччині Петера Руснака, а також за сприяння Посольства України в Словаччині та неабиякої підтримки старости району Ламач Лукаша Баняцького.

Майже три сотні українців, які проживають в Братиславі та  її околицях цього недільного ранку прийшли на першу україномовну Великодню відправу. Святкову Службу Божу в переповненому храмі, яку очолив Генеральний вікарій для католиків візантійського обряду в Австрії отець Юрій Коласа у співслужінні з отцем Петером Саболом, канцлером Братиславської єпархії ГКЦ у Словаччині, розпочали з обходу довкола храму та радісного багатоголосного «Христос воскрес! Воістину воскрес!» 

На початку богослужіння отець Юрій привітав усіх присутніх від імені Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, передаючи всім вірним його найщиріші побажання та запевнення батьківської молитви з нагоди такої історичної події. Отець Юрій переказав щирі вітання для вірних УГКЦ та подяку представникам Посольства від владики Йосифа Міляна.

Свої вітання українським греко-католикам передав і єпископ Петер Руснак, які від його імені озвучив отець Петер Сабол: «Щоб воскреслий Христос у цей день наповнив ваші серця новим життям та радістю!»

Про значимість такої події для вірних УГКЦ розповів і Посол України в Словацькій Республіці пан Юрій Мушка: «Нарешті це здійснилося! Ми вперше у Словаччині почули Боже Слово українською мовою. Це надзвичайно визначна подія для всіх нас і надіємося, що сьогоднішнє богослужіння покладе початок новій історії духовної опіки українців у Словаччині. Як представник Посольства України, я буду робити все можливе, щоб сприяти розвитку української громади у Словаччині».

Староста Братиславського району Ламач Лукаш Баняцький, який безпосередньо посприяв у наданні храму Святої Розалії українській громаді для святкового Великоднього богослужіння, також наголосив на важливості пасхальної зустрічі: «Уже багато років цей храм був порожнім. Місцева влада і тутешнє населення очікували, що його стіни знову наповняться життям Церкви. І сьогодні це відбулося. Дякую, що ви відгукнулися на запрошення Посольства України та інших громадських організацій. Дякую УГКЦ, яка підтримала прохання представників Посольства та ГКЦ у Словаччині. Щиро дякую і отцю Юрію, який зі своєю родиною приїхав та очолив це богослужіння. Знаменна подія сталася сьогодні!» - сказав староста. Варто зазначити, що пан Баняцький та пан Мушка домовилися про надання храму Святої Розалії для подальшого користування українській греко-католицькій громаді у Братиславі. Наступне богослужіння відбудеться 16 червня 2019 року на свято Зіслання Святого Духа.

Отець Юрій Коласа після відправи та зустрічі з українцями, які живуть і працюють у Братиславі, поділився своїми враженнями: «Я не очікував такої кількості вірних. Був дуже зворушений, коли бачив на очах людей сльози радості; вони нарешті відчули присутність і опіку своєї материнської Церкви. Багато наших земляків підходили до мене, дякували і раділи з того, що нарешті дочекалися моменту, коли український священик очолив Літургію українською мовою».

Богослужіння закінчилося традиційним освяченням великодніх кошиків.

 

Прес-служба Ординаріату для католиків візантійського обряду в Австрії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next