АКТУАЛЬНО

У Бразилії пройде V сесія Патріаршого Собору УГКЦ

Вівторок, 30 серпня 2011, 13:32
Від 31 серпня до 4 вересня у Бразилії, у місті Прудентополі, відбуватиметься V сесія Патріаршого Собору Української Греко-Католицької Церкви. Собор проходитиме під загальною темою «Покликання до богопосвяченого життя». Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в інтерв’ю журналістам назвав Собор дуже важливим всецерковним форумом, бо збирає воєдино єпископат, священиків, монахів, монахинь і мирян з усіх єпархій нашої Церкви всього світу.

Від 31 серпня до 4 вересня у Бразилії, у місті Прудентополі, відбуватиметься V сесія Патріаршого Собору Української Греко-Католицької Церкви. Собор проходитиме під загальною темою «Покликання до богопосвяченого життя».

Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, в інтерв’ю журналістам назвав Собор дуже важливим всецерковним форумом, бо він збирає воєдино єпископат, священиків, монахів, монахинь і мирян з усіх єпархій нашої Церкви всього світу. Як відомо, такого типу Собор проходить в УГКЦ кожних п’ять років. Темою минулого форуму була «Молодь у церкві третього тисячоліття». «Тепер центром уваги всієї Церкви буде «Покликання до богопосвяченого життя», бо, як відомо, цей рік Церква присвятила саме покликанню до богопосвяченого життя. Отож, яким є монаше життя, яким воно повинно бути, що сьогодні Церква очікує від монахів, монахинь, тобто всіх тих, хто живе життям, цілковито посвяченим Богові - саме ці питання обговорюватимуть на Соборі», – зазначає він. Предстоятель УГКЦ вважає знаменним те, що така сесія Собору відбудеться поза межами України – у Бразилії. «Організація Української Церкви в Латинській Америці була здійснена саме силою нашого монашества. Це отці василіани, отці салезіани, також сестри василіанки, сестри служебниці. Це була потуга нашої Церкви, яка протягом минулого століття послужила українцям у тих віддалених теренах, куди їх закинула доля. Сьогодні ми хочемо ще раз осмислити зміст, а відтак і форми здійснення служіння тих осіб, які живуть богопосвяченим життям», − пояснив Блаженніший Святослав. Крім того, він висловив своє очікування від Собору: «Я б хотів, аби під час цього Собору вся Церква зрозуміла цінність покликання до монашого життя, бо монашество – це завжди сила і ядро Церкви. Ми добре знаємо, як монашество відзначається, скажімо, у справі освячення Церкви. Тобто монастирі завжди були вогнищами духовного життя. Деякі отці називали монашество «легенями» Церкви, яке вдень і вночі молиться за неї, а відтак жертвує своє життя в аскетичному подвизі, для того щоб можна було освятити духовну спільноту. Аскетизм – це одна зі складових покликання монашого життя», – наголошує Глава УГКЦ.

Інша складова, на його думку – служіння монашества для освіти Церкви, тобто монашество було завжди носієм Божого Слова.

Сам Предстоятель матиме доповідь, пов’язану з питанням інтелектуального виховання монашества, що завжди було необхідним для виховання Церкви, каже він.

Третя складова покликання до монашества, яку відзначає Глава УГКЦ, – соціальна. Це, за його словами, служіння найбільш опущеним, незахищеним, хворим членам нашого суспільства. «Власне, монахи й монахині здійснюють це служіння сьогодні, але потрібно просто визначити, в який спосіб це найкраще робити, щоб воно було найбільш ефективним», – підсумував Блаженніший Святослав.

31 серпня відбудеться урочисте відкриття Собору. 1 вересня обговорюватимуть тему «Божий поклик». 2 вересня дискутуватимуть на тему «Посланництво богопосвячених осіб». Темою третього дня стане «Виховання (формація) богопосвячених осіб». Завершиться Собор 4 вересня Божественною Літургією, після якої владики переїдуть до міста Куритиба, де 5 вересня розпочнеться засідання Синоду Єпископів УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next