АКТУАЛЬНО

У Бродах урочисто відзначили 20-річчя відновлення храму Чесного Хреста Господнього

Четвер, 03 жовтня 2013, 12:45
27 вересня з нагоди 20-річчя відновлення храму Воздвиження Чесного Хреста Господнього в м. Броди проведено урочисте Архиєрейське Богослужіння.
 

Під час проповіді  владика Михайло (Колтун), Єпарх Сокальсько-Жовківський, зазначив: «Цей храм з'явився в історії нашого життя від початку створення єпархії (Зборівської). Ми до цього храму приналежні і з великою цікавістю до нього пригортаємося, творячи його історію. З цим храмом пов’язане наше життя. Ми знаємо, яким він був, що в ньому було, яка його історія і яке його сьогодення». Відтак архипастир сказав: «Я вам всім хочу подякувати, що ви призналися до Христа, такого «зруйнованого», знівеченого і відкиненого. Ви його прийняли і полюбили. Ви його наповнили красою. А головно: ви наповнили його своєю приналежність, що ви не соромитеся признатися до того храму і з нього черпати віру і силу в життя. Історія цього храму відкриває якоюсь мірою історію нашої Церкви, яка була зруйнована і знівечена, але сьогодні Церква і цей храм є оновлені».

По завершенні Літургії архиєрей вручив подячні грамоти настоятелю парафії о. Ярославу Царику та отцям-сотрудникам. Відтак грамоти та пам’ятні медалі були роздані парафіянам, які допомагали у встановлені та розбудові парафії при храмі Чесного Хреста.

Опісля представники міської, районної та обласної ради висловили привітання з нагоди ювілею відновлення храму.

Наприкінці, здійснивши водосвяття, архиєрей та священнослужителі окропили вірних та оновлений фасад храму свяченою водою.

Прес-служба єпархії

Довідка:

Храм Воздвиження Чесного Животворящого Хреста у м. Броди закладено 1641 року. Вміщала будівля 2,5 тисячі чоловік. У 1693 році храм згорів і був відбудований. Храм пережив ще дві пожежі – у 1849 і 1859 роках. Кожен раз він відновлювався і розширювався. При ньому деякий час існував монастир сестер милосердя.

У період радянського панування держава забрала храм і використовувала не за призначенням. Спочатку тут розміщувався дивізійний клуб Бродівського гарнізону, зерносховище, згодом дитяча юнацько-спортивна школа. У 1993 році Українська держава повернула храм Церкві. Перша Служба Божа у храмі, яку очолив декан Бродівський о. Ярослав Царик у співслужінні з 12 священиками, відбулася 5 вересня 1993 року.

 

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next