АКТУАЛЬНО

У Чернівцях вшанували пам’ять Андрея Шептицького

Четвер, 30 липня 2020, 10:59
У Чернівцях, у катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці, молилися Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди 155-ї річниці від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

Отець Руслан Боровий, духівник ТУСК «Обнова», заснованого Шептицьким, під час проповіді пригадав вірним, що перед смертю митрополит Андрей сказав такі пророчі слова: «Наша Церква буде знищена, розгромлена большевиками. Але держіться, не відступайте від віри, від святої Католицької Церкви. Тяжкий досвід, який впаде на нашу Церкву, є хвилевий. Я виджу відродження нашої Церкви. Вона буде гарніша, величавіша від давньої та буде обнімати цілий наш народ. Україна увільниться зі свого упадку та стане державою могутньою, з’єднаною, величавою, яка буде дорівнювати другим високо розвинутим і цивілізованим державам світу. Мир, добробут, щастя, висока культура, взаємна любов і згода будуть панувати в ній. Все те буде, як я кажу, тільки треба молитися, щоби Господь Бог і Мати Божа опікувалися все нашим народом, який стільки витерпів, і щоби ця опіка тривала вічно. Прощаюсь з вами. Будьте сильні і стійкі у вірі, витривалі і ревні у служінні Господу Богу! І більше мого голосу не почуєте, аж на Страшному Суді».

Після Літургії відбувся урочистий похід до пам’ятної дошки, присвяченої митрополиту Андрею на вулиці, названій на його честь. Митрополит Андрей відвідував Буковину кілька разів. На цій вулиці, у домі відомого громадського діяча, українського мовознавця, педагога, греко-католика Степана Смаль-Стоцького, він мешкав під час одного з візитів до Чернівців.

Ця пам’ятна дошка вже четверта за рахунком. Усі попередні рази дошки знищували вандали. Теперішня дошка виготовлена коштом громади катедрального собору Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ. Автор роботи – відомий місцевий художник і скульптор Віталій Шелегін. Єпископ Чернівецький владика Йосафат Мощич наголосив, що Андрей Шептицький бачив велич і красу нашої Церкви. Вірив та докладав чимало зусиль для її розвитку.

«На сьогодні Українська Греко-Католицька Церква в загальному є більше розвиненою, ніж за часів Шептицького. Тоді в Україні був лише один греко-католицький єпископ, а зараз є двадцять два. Однак на Буковині у довоєнний період греко-католиків було більше, було більше храмів, священників, мирянських спільнот. Отже, ми повинні працювати, будувати храми, молитися, щоб Бог пришвидшив той час, що бачив митрополит», - сказав владика Йосафат. 

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://ugcc.cv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next