АКТУАЛЬНО

У Чернівцях завершився десятий етнодуховний фестиваль «Обнова-фест»

Середа, 30 травня 2018, 12:49
«Цей фестиваль у 2008 році відбувся з благословення світлої пам’яті Блаженнішого Любомира, - розповідає синкел Чернівецької єпархії отець Валерій Сиротюк. - Мистецькі широкомасштабні проекти, зазвичай, потребують всього з надлишком: команди, коштів, медіа-ресурсу, часу, досвіду. Чесно кажу, я думав, що перший фестиваль буде єдиним, а ось Блаженніший Любомир молодих, «зелених» студентів із Чернівців підтримав.Благословення Патріарха – це було більше ніж всього з надлишком. Владика Любомир на запрошення чернівецької «Обнови» відгукувався листами та посланнями до студентської родини. Не дивно, що товариство українських студентів-католиків «Обнова» присвятило десятий Ювілейний етно-духовний фестиваль «Обнова-фест» річниці світлої і святої пам’яті патріарха Любомира Гузара».

Співорганізаторами та співтворцями фестивалю були: Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ, Чернівецька обласна державна адміністрація, Чернівецький міський голова і Чернівецька єпархія УГКЦ. Програма фестивалю була багатою і різноплановою:  екуменічна молитва, благодійні акції, виступи аматорських та професійних колективів (фольклорних, танцювальних, театральних), показ виробів народних майстрів, виставки, туристичні та спортивно-патріотичні атракції, мистецтво наживо, флешмоби, суб-фестивалі бойових мистецтв, історичної реконструкції, вогнедійство, майстер-класи рукотворів (вишивка, різьба по дереву, гончарство, лозо та сіно плетіння, писанкарство, сучасні ремесла, етнозачіски, аквагрим, гобелен, випалювання по дереву, в’язання ляльок, розпис та декорування ароматичних іграшок), покази мод, буккросинг, «Пластовий табір», «Поетично-бардівська сцена», «Кіномлин», «Вуличний університет». До речі, цьогорічний «Вуличний університет» запропонував до обговорення слова блаженної пам’яті патріарха Любомира Гузара: «Моє велике бажання – бути людиною».

Про людину в її багатогранності роздумували спільно з численною аудиторією єпископ Чернівецький Йосафат (Мощич), який голосив керигму віри, представляючи богословський погляд на людину. 

Викладач Львівської бізнес-школи УКУ LvBS Андрій Рождественський представив лекцію на тему «Смиренність у лідерстві: слабкість чи сила?» Пані Марія Мандрик-Мельничук, доктор історичних наук, доцент і громадська діячка розповіла про зв’язок родини Гузарів із містом Чернівці у лекції «Гузарі: безумовне служіння Україні». Про драматичну долю подружжя Володимира та Ольги Гузарів – близької родини Блаженнішого Любомира Гузара. Лекцію «Чи культура грає роль? Як культура може впливати?» провів директор Центру митрополита Андрея Шептицького в УКУ, засновник і керівник першого у Львові Кіноклубу та викладач Школи журналістики УКУ пан Олег Яськів. Один із учасників денної сцени Обнова-Фесту, засновник музично-соціального постпанкового проекту «Пенсія», Івано-франківський музикант, художник та дизайнер Ярема Стецик говорив про «Дружбу з атеїстом». А свої роздуми «Думки після бою», представив Євген «Їжак» Романенко – керманич та засновник етно-рок гурту «TaRuta». Лінгвіст Іванка Світляр – авторка додатку для смартфонів «Р.І.Д», який допомагає вивчати нові «соковиті» українські слова та дізнаватися додаткові знання з української історії представила тему «Суржик, як відправна точка у формуванні свідомості українців». Модератором субдійства фестивалю був духівник чернівецького товариства «Обнова» отець Руслан Боровий.

На фестивалі «Обнова-фест» окремо функціонували відкриті простори дитячого дозвілля на одному із майданчиків українськими казками діток виховували Чернівецький академічний обласний театр ляльок. І, звичайно, музична частина фестивалю, а це понад 10 годин живої музики відомих українських гуртів.

О першій, уночі, запалала ювілейна десятиметрова фестивальна ватра. Учасник дійства Антоній Ромко про завершення свята сказав: «Мовчала сцена, мовчали втомлені брати Лазаруки - провадирі «Обнова-Фесту», шкваркотіла в небі ватра і звідти начувалася настанова Блаженнішого Любомира для «Обнови» : "Ми мусимо боротися за кожну душу і мати очі, відкриті на потребу інших…». Цієї благословенної днини на «Обнова-фесті» в Чернівцях побувало більше 10 000 християнських душ. Вітаємо Чернівецьку Обнову з двадцятиліттям, Фест з десятою річницею».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.cv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next