АКТУАЛЬНО

У Чиказькій єпархії освятили новий храм

Понеділок, 19 жовтня 2020, 11:44
10 жовтня 2020 року під час Архиєрейської Божественної Літургії під проводом владики Венедикта у співслужінні з духовенством всіх греко-католицьких парафій Чикаго і околиць та у присутності отця із сусідньої православної парафії освятили новозбудований храм Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці і Новомучеників України ХХ століття в Палатайн, Іллінойс.

Це перший освячений храм за останні 44 роки в нашій єпархії.

Цей довгожданий день настав після 14 місяців будови, 15 років збору коштів, багатьох перепон і випробувань, наприкінці підсилених пандемією Covid-19.

Наші духовні провідники, отці Михайло Кузьма і Ярослав Мендюк, з молитвою і заохотою вели громаду до очікуваної мети. Навіть у найтяжчі хвилини будівельний комітет під проводом Майкла Пенька і парафіяльного фінансиста пані Лесі Стасюк не зупинився перед жодними труднощами. Волонтери  продовжували свою працю і пожертви продовжували надходити, багато з-поза парафії і навіть з-поза української громади. Парафія глибоко вдячна Українській федеральній кредитовій спілці "Самопоміч", фундації "Самопоміч" разом із фундацією "Спадщина" за їхню підтримку, як моральну, так і фінансову,  протягом багатьох років. Без їхньої участі і підтримки цей проєкт не був би реалізований.

Подія збагатилася чудовим співом парафіяльного хору, до котрого приєднався хор осередку Спілки української молоді імені Миколи Павлушкова з Чикаго, що символізувало спільну прославу і вдячність Господу від всієї Української громади Чикагівщини. Підкресленням торжества стало освячення нового престолу, що його збудував для нової церкви львівський майстер Остап Лазурко.

Нова церква спроєктована в стилі традиційної гуцульської дерев’яної церкви. Архітектор Йосиф Мицик запозичив ідею від гуцульської дзвіниці ,збудованої понад 30 років тому засновниками парафії. Пан Мицик зумів збудувати новий храм так, що дзвіниця стала підкресленням краси і оригінальності цілого комплексу. На превеликий жаль, архітектор відійшов у вічність після тривалої битви з раком, і два місяці не дожив до відкриття храму, котрий, будучи його останнім проєктом, став перлиною його творчості для майбутніх поколінь. Окрім оригінального дизайну, церква вміщає понад 200 вірян у самому храмі, а ліфт і рампа забезпечують доступ до храму для осіб з обмеженими можливостями. Також у комплексі присутній новий парафіяльний офіс, конференційний зал, а велике підвальне приміщення використовуватиметься для громадських урочистостей.

Попереду ще багато праці і парафія спрямовує свої зусилля на сплату будівельної позички та збір коштів на розпис і оздоблення інтер’єру церкви. В додатку парафія найменована єпархіальним відпустові центром, присвяченим Новомученикам України ХХ століття, що стане справжнім місцем Богопочитання для всіх, хто шукає Господа.

Відео

Калина Васюнець


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next