АКТУАЛЬНО

У Дарницькому районі Києва за участі місцевої громади УГКЦ освятили Алею гідності та свободи

П'ятниця, 22 листопада 2019, 12:42
21 листопада 2019 року в Дарницькому районі міста Києва за участю місцевої громади УГКЦ освятили Алею гідності та свободи. Захід відбувся з благословення владики Йосифа Міляна, єпископа-помічника Київського.

Освячення алеї на пам’ять про воїнів АТО та учасників Революції гідності відбулося на вулиці Здолбунівській, 3-А, поряд із центральною бібліотекою району. Про це повідомила прес-служба Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації.

«Алею присвячено дарничанам, які віддали свої життя, захищаючи Україну від російської агресії. На алеї встановили монумент, який увіковічив пам'ять про події на Сході України, а також висадили іменні клени», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, у молитві взяли участь священники Київської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви, а саме: військовий капелан митрофорний протоієрей Ігор Онишкевич, керівник відділу у справах душпастирства у ЗСУ о. Ростислав Височан та адміністратор місцевої парафії Святих Бориса і Гліба протоієрей Андрій Боднарук. Духовенство разом із гостями помолилися Панахиду за загиблими бійцями, а на завершення всі присутні виконали Гімн України.

На відкритті алеї виступила відома волонтерка, котра входить до ради волонтерів при Дарницькій районній в місті Києві державній адміністрації, лідер Всеукраїнського жіночого руху «За вільну Україну» Раїса Шматко. Вона акцентувала увагу присутніх на тому, що суспільству потрібно цінувати роль наших захисників у сьогоднішній війні. Також у заході взяли участь: учасники АТО із сім'ями, представники громадських організацій та закладів району, вірні з парафії Святих Бориса і Гліба на Позняках та місцеві мешканці району.

Наприкінці сім’ї та родичі загиблих воїнів особисто взяли участь у висаджуванні іменних кленів. Як зазначила заслужена працівниця культури України Оксана Головата, для створення Алеї пам’яті цього разу обрали саме клени, тому що в українському фольклорі та в поезії, найбільш популярний один з місцевих видів клена – явір, який часто асоціюється з чоловічим родом, сином, загиблим козаком. «У віршах Тараса Шевченка він є символом козацької долі. Виростуть клени, іменні клени, на честь тих, хто виборював нашу свободу і незалежність у наш час, але, на мою думку, ми можемо згадувати всіх, вшановувати пам'ять всіх тих, хто в різні часи - від Київської Русі до Козаччини та Гетьманщини, від Революції 1917-1920 років до Другої світової війни, хто відбудовував та розбудовував Україну, хто стояв на майданах, хто своєю кров'ю окропив тисячі кілометрів рідної землі».

Загиблих бійців присутні вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знака.

На завершення о. Андрій Боднарук зазначив: «Цей Захід - це не просто пам’ять і вдячність, це навіть не обов’язок! Це елементарна людська вдячність тим, хто захищав і захищає гідність та свободу України! Дякую, що Дарницький район є прикладом увіковічення історії нашого народу! Бо без історії не буде майбутнього!» - наголосив душпастир.

Культурно-духовна акція відбулася за підтримки Дарницької районної в місті Києві державній адміністрації, КП УЗН Дарницького району, громадських та релігійних організацій.

Пресслужба Київської архиєпархії

 


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next