АКТУАЛЬНО

«У Декларації ми засудили крайній націоналізм, шовінізм, комунізм і нацизм», − Глава УГКЦ

П'ятниця, 05 липня 2013, 16:11
Декларація Католицьких Церков України і Польщі про прощення і примирення стала виявом того, що справа польсько-українського примирення дуже важлива для обох народів. Про це сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, в інтерв’ю для газети «Галичина».

Предстоятель УГКЦ підкреслив три важливі складові цього документу. Перша складова – ініціатива Церкви. «Коли ієрархи готували цей текст, розуміли, що ні політики, ні суспільні діячі не могли собі дати ради з напливом емоцій як в українському, так і польському суспільствах. За такої ситуації усі дивилися на Церкву, і справді, в першу чергу Церква мусила сказати своє слово… При цій нагоді я хотів би згадати велику роль рішучості голови Конференції єпископів Польщі архиєпископа Юзефа Міхаліка з Перемишля, який на мою пропозицію підготувати такий документ відповів з великою відкритістю, за що я дуже вдячний архиєпископові», − зазначив Блаженніший Святослав.

Друга складова − взаємне примирення. «У Декларації я озвучую позицію прощення і перепрошую за всі кривди, які сини і доньки нашої Церкви вчинили донькам і синам інших народів та своїм ближнім. Тим самим я повторив слова Блаженнішого Любомира (Гузара), які він сказав 12 років тому у Львові на беатифікаційній Літургії перед Папою Іваном Павлом ІІ. Так само владика Юзеф Міхалік перепросив українців за кривди, які нам завдали поляки», − зазначив Предстоятель УГКЦ. Такий духовний акт перепрошення глав Церков обох народів, на переконання Блаженнішого Святослава, приносить інший моральний вимір у відносини нашого спільного майбутнього і приносить до нього загальний мирний тон співжиття.

Третя складова − засудження чотирьох ідеологій, які вчать ненавидіти людей іншої національності: крайній націоналізм, шовінізм, комунізм і нацизм. «Очевидно, що такі ідеології ніколи нічого конструктивного не принесли в світову історію людства», − зазначив Блаженніший Святослав.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next