АКТУАЛЬНО

У Дем’яновому Лазі на Івано-Франківщині вшанували жертв сталінського терору

Понеділок, 28 жовтня 2019, 13:33
У неділю, 27 жовтня, у меморіальному комплексі відбулося поминальне богослужіння. Архиєрейську Божественну Літургію та Панахиду очолив архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин.

На спільну молитву прийшли понад тисяча вірних та близько сотні священників. О 13:00 в усіх храмах Івано-Франківської архиєпархії на спомин про трагедію в Дем’яновому Лазі та на знак єднання з поминальною молитвою били дзвони.

Звертаючись до вірних під час проповіді, митрополит Володимир наголосив на важливості того, що кожна людина і нація має нести Богом даний хрест: «За що ці жертви так страшно замучені та закатовані? Та в такий нелюдський спосіб? За що вигнані з рідних осель? За що були запроторені до тих страшних тюрем? За що убиті? Тільки за те, що любили свій народ, зберігали нашу рідну культуру, мову, віру батьків – святу Церкву. За те, що любили і шанували свою Батьківщину-Україну і хотіли будувати її вільною і незалежною».

Митрополит Володимир також зазначив, що вірні зібралися в цьому місці, щоб віддати велику пошану убитим злою і страшною рукою, замученим та закатованим у час сталінських репресій, тим, які тут лежать, у цих братніх могилах. «Але це не єдине місце замучених і закатованих наших братів і сестер, їх сотні на Прикарпатті. А таких могил у нашій обездоленій Україні тисячі. Та не тільки в Україні. Вони є і за межами України: холодному Сибіру, на Далекому Сході, Сахаліні, у Магадані і Воркуті та в інших місцях», – пригадав митрополит.

За його словами, ніхто із них не зазіхав на чужу землю, на чуже добро. Навпаки, у дні важкі ділились останнім куснем хліба, незважаючи на національність, віру та походження.

«Ми бажаємо, щоб наш народ разом зі всіма народами та цілим світом єднався під єдиним прапором Христової правди», - додав архиєрей. Він також зауважив, що і сьогодні є ще багато таких, які вороже дивляться на наш народ і на нашу культуру: «Вони не змогли ще перебудуватися серцем, не змогли скинути із себе подобу сталінізму. Не даймо себе спровокувати силам, які хочуть нас роз’єднати сьогодні. Орієнтуймося на Божу Заповідь любові, котра повчає прощати всім, навіть найбільшим ворогам. Ми зобов’язані йти за Законом Божим. Терпеливо все переносити. Сила полягає в тому, щоб добром перемагати всяке зло. Бог благословляє всіх, хто йде цим шляхом, шляхом Божої правди».

Божественну Літургію супроводжував хор семінаристів «Благовіст». У молитві також взяли участь ветерани УПА та представники різних гілок влади. Окрім того, за сприяння місцевої влади, із різних куточків області на молитву мали можливість приїхати всі охочі.

По завершенні Літургії відбулося народне віче. Присутні почули виступи очевидців подій тридцятирічної давнини. Серед тих, хто виступив, були Зеновій Дума – перший голова «Меморіалу», Богдан Борович – голова товариства ОУН УПА, Омелян Левицький – судово-медичний експерт, який безпосередньо брав участь у розкопках.

Також до громади долучився Секретар Синоду Єпископів УГКЦ владика Богдан Дзюрах.

Після всіх звернень відбулася поминальна Панахида.

Довідка:

Перші в Радянському Союзі розкопки жертв комуністичних репресій в Дем’яновому Лазі розпочались у четвер, 21 вересня 1989 р. Старший слідчий обласної прокуратури Микола Данилів запропонував голові «Меморіалу» прийти в Дем’янів Лаз, куди о 16 год прибув екскаватор «Беларусь», який розкопав тринадцять пробних ям і лише в чотирнадцятій ямі було виявлено залишки напівзотлілого одягу, під яким знаходилися людські скелети.

За словами судового медичного експерта Омеляна Левицького, у трьох похованнях Дем’янового Лазу виявлено 524 скелетів людей, з яких: чоловічої статі – 359, жіночої статі – 151  і з невстановленою статтю – 14.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://ugcc.if.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next