АКТУАЛЬНО

У Донецькому екзархаті провели прощу до Снігурівки

Середа, 05 серпня 2020, 10:27
Цього року у проведення прощі Мелітополь–Снігурівка були внесені корективи, пов’язані з карантинними обмеженнями, але паломництво все ж відбулося, а особливої радості йому надали єрейські свячення, які звершив владика Степан Меньок, екзарх Донецький.
Зображення 1 / 4 Використовуйте клавіші для перегляду

Паломники прибули до відпустового місця – храму Святого пророка Іллі в Снігурівці в суботу, 1 серпня. На зустріч прочанам вийшов владика Степан, поблагословивши і запросивши на молитву у храм. Подячну Божественну Літургію очолив о. Петро Креніцький, стараннями якого була започаткована ця проща та відновлена святиня, у співслужінні зі священнослужителями, котрі прибули на прощу. На початку Богослужіння владика звершив освячення нових священничих риз, приготованих спеціально для о. Владислава, який у суботу ще співслужив у сані диякона.

Опісля Літургії до паломників звернувся архиєрей. Владика Степан подякував всім за присутність і молитву та наголосив на важливості особистих стосунків людини з Богом, які виявляються у християнському житті.

Владика також благословив вечерю, приготовану парафіянами храму Святого Іллі. Під час спільної трапези присутні мали нагоду перепочити після дороги та поділитися враженнями від пішого паломництва, а також поспілкуватися і познайомитися, адже щороку сюди прибувають нові люди.

Наступним пунктом духовної програми була молитва Хресної дороги довкола храму, під час якої вірні разом із духовенством пригадували й молитовно переживали страждання Спасителя. Хресна дорога закінчилася спільною молитвою біля ікони Богородиці Сніжної, до якої власне і відбувалося паломництво. У такій атмосфері молитви та покаяння завершився день...

Наступний розпочався з молитви на вервиці, після якої о. Леонід Бізунов, сотрудник парафії Різдва Пресвятої Богородиці в м. Мелітополі, очолив Велику утреню. Наприкінці утрені до храму прибув архиєрей і після вступних молитов розпочалася урочиста Божественна Літургія.

Проповідь владики Степана була присвячена постаті святого пророка Іллі, тому після короткого вступу на прохання єпископа о. Олександр Богомаз зачитав життя святого. Опісля архипастир повернувся на амвон і продовжив ділитися думками про те, як саме ми, християни, маємо брати приклад зі святого пророка в нашому повсякденному житті. Владика наголосив на таких рисах, як вірність Богові та довіра до Нього. Цих чеснот єпископ побажав прагнути всім присутнім, щоб досягти святості.

Опісля великого входу на Літургії, як приписує церковний устав, розпочалися священичі свячення о. Владислава Ігнатюка – подія, на яку всі з нетерпінням очікували. За давнім звичаєм після рукопокладення єпископ підносить по черзі всі атрибути священичого служіння (ризи, хрест, служебник) і виголошує «Аксіос!», що з грецької перекладається як «Достойний!». Опісля цей виголос співають священники у святилищі, а за ними й усі вірні в храмі, так, що з усіх куточків звучить «Аксіос! Аксіос! Аксіос!». Безперечно, це вираження довіри та визнання кандидата гідним священства стало найзворушливішою миттю прощі.

Наприкінці Літургії архиєрей поділився з усіма присутніми радістю з приводу «народження» нового священника:

«Для мене це особлива радість, адже тут, на Сході України, нам дуже бракує священнослужителів. І я тішуся, що ми маємо таких уродженців цих терен, як отець Владислав, які розвивають своє покликання до священства». 

Єпископ також подякував о. Петрові Креніцькому, через якого багато хлопців одержали покликання та пішли вчитися до духовної семінарії: «Ми маємо отця Олександра Богомаза, маємо отця Владислава, маємо випускників, які готуються до свячень, маємо багато семінаристів, які проходять формацію та зростають у своєму покликанні. Варто подякувати отцю Петрові, адже завдяки його служінню ці молоді хлопці захотіли присвятити і своє життя служінню Богові!», – відзначив владика.

Нововисвячений о. Владислав також звернувся до присутніх подякою за підтримку на дорозі до священства: батькам, дружині, рідним і друзям, а в особливий спосіб своєму святителю – владиці Степанові.

Після урочистостей та привітань архиєрей уділив присутнім повний відпуст, а о. Владислав – перше благословення та запросив до святкової трапези, за якою всі паломники та парафіяни розділили радість від поставлення нового священника для східних терен нашої Батьківщини.

Під час паломництва та богослужінь співом і прислуговуванням послужили студенти й випускники Київської Трьохсвятительської духовної семінарії.

Пресслужба Донецького екзархату УГКЦ

Довідка:

Піша проща з Мелітополя до Снігурівки відбувається щорічно. Паломники протягом трьох днів долають дорогу Запорізькою областю і з молитвою приходять до храму Святого Іллі в с. Снігурівці, щоб помолитися біля копії ікони Богородиці Сніжної, яку освятив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві.


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next