АКТУАЛЬНО

У Дрогобичі презентували книгу-спогадів «Владика Юліан Вороновський»

П'ятниця, 19 квітня 2019, 13:37
17 квітня 2019 року в Центрі душпастирства молоді в м. Дрогобич з нагоди двадцятип’ятиліття інтронізації блаженної пам’яті владики Юліана Вороновського відбулася презентація книги-спогадів «Владика Юліан Вороновський».

На захід, який організувала парафія катедрального собору Пресвятої Трійці, прибули: Митрополит Львівський Ігор Возьняк, Єпископ Самбірсько-Дрогобицький Ярослав Приріз, Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії Григорій Комар, духовенство єпархії та дрогобичани. З новим виданням присутніх знайомили парох парафії Пресвятої Трійці та упорядник книги о. Тарас Гарасимчук і літературний редактор Світлана Фаринович.

З привітальним словом до присутніх звернувся владика Ярослав. Єпископ навів слова апостола Павла з Послання до Тимотея: «Я боровся доброю борнею, скінчив біг - віру зберіг. Тепер же приготований мені вінок справедливости, що його дасть мені того дня Господь, справедливий Суддя; та не лише мені, але всім тим, що з любов'ю чекали на його появу» (Тим. 4, 7-8). Цими словами можна підсумувати життя владики Юліана Вороновського, зокрема те, що він зробив для Бога, для Церкви, для свого народу і для кожного з нас. Любов до Бога і народу була головним мотивом його основних життєвих рішень, коли в 1958 р. він зголошується до студійського монастиря, в 1968 р. – стає ієромонахом, в 1986 р. – єпископом, а 1994 р. – Єпископом Самбірсько-Дрогобицьким», – зазначив владика Ярослав.

Далі ведучі розповіли про працю над новим виданням, яка тривала два роки та про його зміст. Основу книги становлять шістдесят два спогади, впорядковані у чотири розділи. Цікавими є спогади одноліток владики – осіб, які перебули пліч-о-пліч із владикою підпілля; осіб, які запізнали єпископа Юліана на зорі воскресіння Церкви. Із спогадів отців Романа Мірчука та Івана Терлецького із США дізнаємося про становлення і функціонування семінарійної приспішеної групи та Львівської духовної семінарії Святого Духа у смт Рудно. Звичайно, найбільш об’ємним і не менш цікавим є четвертий розділ, де йде мова про владику як єпископа Самбірсько-Дрогобицького.

Окрім чотирьох розділів зі спогадами, видання містить вступне слово Митрополита Львівського Ігоря Возьняка і слово упорядника митр. прот. Тараса Гарасимчука, зміст і біографію єпископа Вороновського. Дизайн видання розробила Марта Походжай. Мовні редактори: Світлана Фаринович та Ігор Трохимчук. Книга надрукована у дрогобицькому видавництві «Коло». Її тираж – тисяча примірників.

Упродовж презентації виконували мистецькі твори, присвячені владиці Юліанові Вороновському. Відтак враженнями від праці над книжкою поділився видавець - Микола Походжай, а також дизайнер книги - Марта Походжай.

На завершення владика Ігор сказав: «Форма цієї книги така, що кортить її взяти в руки і погортати. Чистий дух покори й любові, якими пройняті спогади про владику Юліана, надихатиме нас на великі звершення».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://www.sde.org.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next