АКТУАЛЬНО

У Дрогобичі відбулась прем’єра трагедії «Дрогобицька Голгофа»

Середа, 08 березня 2017, 11:49
5 березня у Львівському академічному обласному музично-драматичному театрі в м. Дрогобич відбулася прем’єра трагедії «Дрогобицька Голгофа». У виставі було представлено події, пов’язані з мученицькою смертю дрогобицьких блаженних священномучеників Северіяна, Якима та Віталія. Автором сценарію трагедії є Тарас Метик, член Національної спілки журналістів, а режисером-постановником - Олександр Король.

Участь у перегляді вистави взяли численні мешканці та гості міста. Серед почесних гостей були: владика Ігор, Митрополит і Архиєпископ Львівський УГКЦ, владика Ярослав, Єпископ Самбірсько-Дрогобицький УГКЦ, владика Василь, Єпископ Коломийсько-Чернівецький УГКЦ, владика Григорій, Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ, а також отці василіани, до чернечого чину яких належали Дрогобицькі священномученики.

Після завершення прем’єри владика Ярослав подякував автору сценарію та митцям, що відтворили героїзм новомучеників і в той же час жорстокі реалії середини ХХ ст., в яких опинилася УГКЦ і український народ. Відтак Тарас Метик, автор тексту трагедії, зазначив, що театралізоване дійство про Дрогобицьких мучеників - це пересторога, яка має вберегти від повторення подібних подій у майбутньому.

Нагадаємо, що Дрогобицькі мученики – ієромонахи Яким Сеньківський, Северіян Бараник та Віталій – 27 червня 2001 року Божого були зачислені до лику блаженних Католицької Церкви папою Іваном Павло ІІ. Блаженні Яким, Северіян та Віталій належали до Василіанського чину та завершили своє священиче служіння мученицькою кончиною у катівнях НКВС м.Дрогобича у 1940-х роках. Після зачислення Дрогобицьких мучеників до лику блаженних було укладено акафіст на їх честь та написано ікону. Життєписи блаженних можна прочитати за цим посиланням.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next