АКТУАЛЬНО

У Дрогобич приїхали волонтери із Франції

Вівторок, 28 квітня 2015, 14:15
Минулого тижня, 22 квітня, в Україну, а саме в наше славетно місто Дрогобич, прибули шестеро волонтерів із Франції, регіону Бургундія. Метою їхнього візиту є допомога спільноті для безпритульних, котра знаходить неподалік від Дрогобича, у селі Рихтичі – «Наша Хата». Самі ж французькі колеги є учасниками та добровольцями так званого волонтерського руху «Емаус» у Франції.

Нагадаємо, що міжнародний рух «Емаус» був заснований у Франції в 1949 році. Тоді французький священик Отець П’єр, який також був депутатом, купив будинок біля Парижа і заснував там першу Спільноту, членами якої стали люди, що з різних причини опинилися на узбіччі суспільства. Назва «Емаус» походить від назви містечка у Палестині, де відчай перетворився на надію. Вона символізує для нас усіх, віруючих та невіруючих, спільне переконання, що тільки любов може нас об’єднати та вести вперед.

Рух «Емаус» зародився в листопаді 1949 року, коли люди, які усвідомили своє привілейоване становище та соціальну відповідальність у світі несправедливості, та люди, які втратили сенс життя, вирішили об’єднати свої зусилля і почати разом працювати, щоб допомогти одні одним і тим, хто потерпає найбільше, вірячи, що власний порятунок приходить через порятунок інших.

Так виникли спільноти, де люди разом живуть і працюють, щоб допомагати іншим. Разом із ними постали групи друзів і волонтерів, щоб продовжувати боротьбу в державному та приватному секторах.

У «Нашій Хаті» шестеро французьких добровольців перебувають уже п’ятий день і плідно та старанно допомагають у розвитку та вдосконаленні спільноти, працюють поруч із безпритульними, розділять із ними свій обід, спілкуються та просто дають цінні поради про те, як орієнтуватись на європейські стандарти у розбудові схожих притулків. Зазначимо, що поки «Наша Хата» є єдиним прихистком для безхатченків у Дрогобицькому районі, тісно співпрацюючи із «Оселею» м. Львів та «Емаус» у Франції.

«Я вперше в Україні і у вашому місті зокрема. Насправді ваша країна є дуже гарною, незважаючи на конфлікт, який зараз ви переживаєте. У вас дуже багата  культура та природа, ваші люди дуже і дуже щедрі та щирі, це нас дуже вразило. Щодо міста Дрогобича - то воно без сумніву чарівне з глибокою  культурною спадщиною, як ми встигли побачити. Якщо говорити про «Нашу  Хату», то скажу так: тут є дуже добрий фундамент для подальшого розвитку, важливо не втратити його і продовжувати покращувати роботу «Нашої Хати» та цілої ідеї зокрема», - говорить один із французьких добровольців  Клеман  Ремонд.

Зазначимо, що спільнота взаємодопомоги опікується безпритульними та самотніми людьми, котрі за різних життєвих обставин втратили житло та рідних. Тут вони не лише проживають, а й виконують різні сільськогосподарські роботи: працюють на полі, саджають овочі, доглядають за худобою тощо.

«Це чудово, що в «Нашій Хаті» переймають практику Європи та Франції загалом, коли самі ж учасники спільноти не лише живуть та харчуються, але й привчаються до праці, отримуючи як і задоволення, так і винагороду», - зазначає Олів’є  відповідальний за команду Емауса.

Також варто згадати, що зовсім недавно учасники руху «Емаус» спільно з компаньйонами «Нашої Хати» мали честь зустрітися з владикою Борисом (Гудзяком), єпископом Української Греко-Католицької церкви у Франції та Бельгії. Саме він прибув з робочим візитом та Синодом УГКЦ у село Рихтичі Дрогобицького району та одразу впізнав франкомовних колег, дружелюбно та люб’язно поспілкувавшись із ними.

«Для нас і нашої команди дуже цінний той досвід, який привезли з собою з Бургундії французькі колеги, ми віримо, що це допоможе нам бути кращими, рухатися вперед і розвиватися», - каже директор взаємодопомоги «Наша Хата» Василь Голод.

Маріанна Буяк

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next