АКТУАЛЬНО

У Дрогобичі говорили про перебіг готування до ІХ Міжнародної пішої прощі родин мігрантів «Самбір–Зарваниця»

Понеділок, 30 червня 2014, 19:08
28 червня в м. Дрогобич Львівської обл. відбувся семінар координаторів ІХ Міжнародної пішої прощі родин мігрантів «Самбір–Зарваниця». Захід організовано Міжнародною спільнотою родин мігрантів і проведено у благодійному фонді «Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії» Української Греко-Католицької Церкви.

Найперше учасники зустрічі помолилися Молебень до Богородиці, який відправив о. Антон Борис, адміністратор парафії Різдва Пресвятої Богородиці м. Козятин Вінницького протопресвітерства Київської єпархії. Отець Антон особливо просив про те, щоби Пресвята Богородиця оповила своїм покровом родини, особливо ті, що на Донбасі. Щоб і вони відчували, що з ними в кожній ситуації є Бог.

Після Молебню координатори прощі та керівники прочанських груп обговорили перебіг готування до ІХ Міжнародної пішої прощі родин мігрантів «Самбір-Зарваниця». Це духовне паломництво, яке організовує Українська Греко-Католицька Церква

Отець Антон Борис поінформував присутніх, як готуються до прощі у групі «Духовність», до якої входять її духівники: о. Василь Поточняк – координатор, о. Антон  Борис, о. Ігор Козанкевич, о. Богдан Лехович, п. Марія Гапук.

Галина Зачкевич, координатор прощі, представила прочанську канцелярію, до якої входять: ведучі прощі, керівники груп, підготування прочанської канцелярії, прочанський спів. Планується, що цьогорічну прощу проведуть дві пари ведучих: Андрій Гаман і Надія Кудибін та Владислав Стефанишин і Галина Заячкевич. Особливу увагу було зосереджено на прованському путівнику, який на прощах, де кількість прочан сягає понад три сотні, відіграє не лише значну інформативну роль, а й організаційну.

Ігор Лазоришин, відповідальний за прочанський маршрут, поінформував присутніх про дорогу, якою йтиме проща. Як відомо, щороку обирається інший маршрут. Цьогорічний становитиме близько 250 км: це і траса, це і поле, це і 15 км лісу.  

Оксана Пронюк, координатор напрямку «Мистецтво прощі», поінформувала про те, як планують представити культуру. Це представлення груп. У неділю, 3 серпня, запланований парад вишиванок. А в середу, 6 серпня, в с. Бабухів перед прочанами виступить Оксана Винницька, незряча і дуже талановита артистка. Оскільки 2014 – це рік Тараса Шевченка, то прозвучить його поезія. Щороку в Зарваниці проходить фестиваль мігрантської творчості. Цьогоріч він відбудеться 9 серпня під гаслом: «В єдності – сила народу». За теми для художніх номерів взято фрагменти із Книги Псалмів.

Про те, як організують на прощі господарське служіння, розповів Богдан Стеців. Це надзвичайно важлива частина роботи, яка мусить бути надзвичайно добре організована, щоби прочани змогли зорієнтуватися на молитві. Найперше тут – багаж, який обслуговують дві вантажні машини із двома причепами. Це і свіжа вода, яка допомагає втамовувати спрагу. Це і звукова апаратура, через яку кожен чує все, чим живе проща. Це і медична частина – декілька фахових медичних працівників із медикаментами. Це і організація харчування по парафіях, відра, тазики, миски – все те, що робить прочанський харч найсмачнішим.

Додаток:

1-10 серпня 2014 р. ІХ Міжнародна піша проща родин мігрантів пройде за маршрутом: Самбір–Брониця–Дрогобич–Гаї Верхні–Стрий–Стрілків–Бережниця–Угільня–В.Дідушичі–Малі Дідушичі–Велика Тур’я–Кадобна–Кропивник–Мостище–Копанки–Довпотів–Войнилів–Середнє-Дорогів–Сівка Войнилівська–Старий Мартинів–Мартинів–Дем’янів–Бурштин–Насташине–Конюшки–Бабіхів–Сарники–Світанок–Шумляни–Лози-Слобідка–Божиків–Литвинів–Старе Місто–Підгайці–Сільце–Кутузів–Зарваниця.

Орієнтовна програма : 7.30-8.30 – Свята Літургія; 8.45 – сніданок біля церкви; 9.30 – вихід; 13.30-16:20 – молитва у храмі, обід, праця у групах, зустріч із вірними, вихід; 20.00 – молитва у храмі, вечеря, зустріч із вірними. Для охочих – нічні чування.

Дорогою прочани заходять до всіх храмів. Паломництво супроводжує транспорт, де можна отримати першу медичну допомогу, здати багаж тощо. Нічліги будуть по родинах та школах. Харчування організовують парафіяни. Нічліг, харчування в Зарваниці та повернення додому - власним коштом.

 

Повідомила Надія Князев

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next