АКТУАЛЬНО

У Філадельфії відбувся конкурс декламації з нагоди 160-ліття від дня народження Івана Франка

Понеділок, 07 березня 2016, 15:42
Ювілей 160-ліття від дня народження Івана Франка (1856-1916) відзначили у Філадельфії конкурсом декламації «Semper tiro». У суботу, 5 березня 2016 року, за ініціативи Центру студій спадщини патріарха Йосифа Сліпого, за підтримки Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А) та у співпраці з Українською рідною школою (НУРШ) пам’ять про Каменяра вшанували учні 6-12 класів, які з допомогою учителів та батьків – підготували до цієї події 13 віршів із різних періодів творчості поета.

Це вже п’яті цього роду поетичні змагання, які є свідченням активної співпраці між ТСС А та НУРШ у місті Братньої любові.

Конкурс відбувся в приміщенні кімнати ім. Куземського, що знаходиться в Українському освітньо-культурному центрі у Дженкінтавн, ПА. Міжнародне журі, до складу якого увійшли: Наталія Білоцерківець, українська поетеса (Київ); о. Марко Ярослав Семеген, президент Товариства «Свята Софія» (Рим); Ольга Костів, директор НУРШ; Оксана Крилюк, учителька літератури, - очолив видатний літературознавець, професор Ла Саль та Пеннсильванського університетів академік Леонід Рудницький. Журі оцінювало 14 конкурсантів, які змагалися у двох вікових групах, за такими критеріями: плавність декламації; чіткість вимови; інтонація; артистичність виконання; драматизм декламації; постава.

У молодшій групі (6-7 кл.) журі визначило переможця – учениця 7-А кл. Вікторія Курилець за вірш «Якби», призера – учениця 7-Б кл. Вікторія Фалендиш за вірш «Спомин» та лауреата –  учень 7-А кл. Адріан Кебуз за вірш «Моя любов».

У старшій групі (8-12 кл.) журі визначило 4 лавреатів, якими стали: Наталія Бабійчук (11 кл.), Христина Зайшла (9 кл.), Ангеліна Соківка (9 кл.) та Анастасія Дяк (11 кл.), яка виконала вірш, присвячений двом великим українським поетам – Іванові Франку та Тарасові Шевченку авторства свого дідуся Богдана Дяка. 3-тє місце здобула учениця 9 кл. Юліана Фартачук за вірш «Розвивайся ти, високий дубе», 2-ге місце – учениця 8 кл. Діана Савчин за пролог до поеми «Мойсей». Переможцем конкурсу в старшій групі стала учениця 8 кл. Анастасія Блощинська, яка зачитала уривок з поеми «Мойсей».

Усіх учасників Конкурсу було нагороджено дипломами та призами  Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» США, а головний спонсор - Центр студій спадщини Патріярха Йосифа Сліпого - надав цінні призи лауреатам та переможцям.

До молоді звернувся голова журі Леонід Рудницький, який – до слова – є визначним франкознавцем, автором монографії «Іван Франко і німецька література». Він зачитав лист від Блаженнішого Любомира Гузара, який зокрема зазначив: «Я дуже радий проектові «конкурсу декламації» віршів Івана Франка. Це дуже простий, але одночасно дуже ефективний спосіб популяризувати наші великі творчі постаті.

На доказ, як високо ціную такий дуже простий, але дуже ефективний засіб вивчення рідної літератури, хочу зголосити свою участь у Вами пропонованих змаганнях та продекламувати вірш Івана Франка, який я завчив тому 70 років». За виконання вірша «Сипле сніг» Блаженнішого Любомира було нагороджено Грамотою почесного учасника за підписами не лише членів журі, але й усіх учасників конкурсу.

Вітаючи конкурсантів, директор школи Ольга Костів висловила вдячність організаторам та спонсорам конкурсу, які уже четвертий рік поспіль співпрацюють з НУРШ в царині просвіти молодих українців діаспори.

Світлина (Стефан Фартушок)

Прес-служба Товариства «Свята Софія»  США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next