АКТУАЛЬНО

У Філадельфії відзначили 80-літній ювілей професора Альберта Кіпи

Неділя, 22 вересня 2019, 17:10
21 вересня в Українському культурно-освітньому центрі у Дженкінтавн, штат Пенсильванія, відбувся урочистий вечір на вшанування відомого науковця-германіста, громадського та релігійного діяча, довголітнього члена та ексголови Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А) проф. Альберта Кіпи з нагоди 80-літнього ювілею.

Альберт Кіпа народився 10 вересня 1939 року у Києві в родині Вадима і Алли Кіпи. У 1951 разом із батьками емігрував до США. 1962 року здобув ступінь бакалавра у Нью-Йоркському коледжі, 1972 року - доктора філософії у галузі німецького і порівняльного літературознавства у Пенсильванському університеті. Працював у Пенсильванському (1962–1966) і Фрайбурзькому (Німеччина, 1964–1965) університетах; від 1966 року – у Мюленберзькому коледжі (Аллентавн, Пенсильванія). Голова Релігійного товариства українців-католиків "Свята Софія" США (1999-2004), ректор Українського вільного університету в Мюнхені (2003–2006). Голова Товариства «Рідна школа» у Філадельфії. Досліджує німецькі і слов’янські літератури, культурні зв’язки між ними. Автор праць: «Gerhart Hauptmann in Russia, 1889–1917: Reception and Impact» («Ґергарт Гауптманн у Росії, 1889–1917: Сприйняття і вплив», Гамбурґ, 1974). Редактор збірника наукових праць «Унія в українській шкільній драмі ХVII–ХVIII cтоліть. На перехресті культур» (Львів, 2008). Дійсний член НТШ з 1983 року, УВАН  з 1988 року, а сьогодні її президент, іноземний член Національної академії педагогічних наук України з 1999 року.

На урочистість, що її вела голова ТСС А д-р Ірина Іванкович, прибули члени родини, приятелі, колеги та співпрацівники ювіляра, а вітальні листи наспіли з-поза США. Серед них – апостольське благословення від Вселенського Архиєрея Папи Франциска; грамота від Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука); вітання від Високопреовященного Бориса (Ґудзяка), митрополита-архиєпископа Філадельфійського; слово привіту від президента Світової ради Наукових товариств ім. Шевченка академіка Леоніда Рудницького; президента ТСС в Римі о. Марка Ярослава Семегена; ректор Українського вільного університету проф. Марії Пришляк; Інституту сторії України Національної академії наук України; професора Маршал університету д-р Катерини Шрей; численних наукових, педагогічних та громадських установ.

У доповіді про життєвий шлях А. Кіпи довголітній співпрацівник і приятель ювіляра академік Леонід Рудницький представив головні віхи діяльності винуватця торжества. Він ґрунтовно проаналізував його наукові зацікавлення компаративним німецько-українським літературознавством, музикологією та педагогікою, підкресливши довголітню працю для добра ТСС А, яке було головним організатором святкувань. Підкресливши шляхетність і дипломатичність ювіляра, Л. Рудницький зокрема зазначив: «Люди, які добре знають одну шляхетну людину, спілкуються з нею, втішаються її, можна сказати, метафізичним оптимізмом, вкоріненим в погідній вдачі, у відчуття непорушної людської гідності, усвідомленні сутності власної істоти та, врешті, у глибокій вірі в Бога, мають кращий шанс віднайти у собі почуття внутрішнього спокою і задоволення туземним буттям. Саме за ці шляхетні прикмети його духу я завжди буду вдячний Альберту Кіпі. Для мене він справді Albertus Magnus -духовно й  інтелектуально». 

Музичне вітання ювілярові подарувала відома оперна співачка Марта Залізняк, яка виконала твори Джуліо Каччіні (“Ave Maria”), Джакомо Пуччіні (арія з опери “La Boheme”), Миколи Лисенка (арії з опери «Наталка Полтавка»), Анатолія Кос-Анатольського («Два потоки з Чорногори») і Василя Безкоровайного («Чари ночі»).

Під час урочистого фуршету, що його відкрив молитвою Преосвященний Андрій Рабій, єпископ-помічник Філядельфійський, Альберт Кіпа подякував організаторам і присутнім за чудовий вечір.

Пресслужба Товариства «Свята Софія» США


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next