АКТУАЛЬНО

У Філадельфії відзначили ювілей 80-ліття академіка Леоніда Рудницького

Четвер, 05 листопада 2015, 12:27
31 жовтня 2015 року українська громада вшанувала ювілей 80-ліття академіка Леоніда Рудницького. Святковий вечір-несподіванка відбувся в Центрі духовності сестер василіанок у Фокс Чейз, штат Пенсильванія. Ініціаторами та організаторами події стали Релігійне товариство українців-католиків «Свята Софія» США та Осередок праці Наукового товариства імені Тараса Шевченка у Філадельфії.

Вечір відкрив голова Осередку праці НТШ у Філадельфії д-р Олександер Лужницький, який розповів про те, як виник задум відзначити особу Леоніда Рудницького та як протягом півроку у великій таємниці велася підготовка до цього вечора. Президент Релігійного товариства «Свята Софія» в Римі о. ліц. Марко Ярослав Семеген та екзекутивний директор ТСС А д-р Ірина Іванкович зачитали привіти, які ювілярові надіслали численні організації та особи. Серед них – благословення Святішого Отця Франциска; грамоти від Глави та Отця УГКЦ Блаженнішого Святослава; Блаженнішого Любомира; Високопреосвященного Ігоря (Возьняка), Митрополита-Архиєпископа Львівського; Високопреосвященного Василя (Семенюка), Митрополита Тернопільсько-Зборівського; привітальні телеграми від Національної академії наук України, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Українського католицького університету, Національного університету «Острозька академія», фундації «Андрей», Українського товариства Швайцарії, Української католицької освітньої фундації та ін. Вітальне слово від Президента НТШ в Америці зачитав д-р Василь Лопух. О. Лужницький передав ювілярові привітання від колишньої голови НТШ А проф. д-р Лариси Онишкевич. У своїй доповіді на тему «Леонід Рудницький – homo multarum literarum” президент Української вільної академії наук проф. д-р Альберт Кіпа проаналізував педагогічний, науковий  і громадський вимір діяльності винуватця події, а член Патріархального товариства в США п. Рома Гайда висвітлила вплив ідей Патріарха Йосифа на життя Л. Рудницького.

ВУ рамках розважальної програми гість з України, відомий поет та драматург Олександр Ірванець, подарував Леонідові Рудницькому «Величальну пісню», а бандуристки Галина Боднар та Юлія Ступень – три пісенні композиції. Особливою окрасою вечора став перегляд прозірок із родинного життя Л. Рудницького, що їх підготували його діти та внуки. Вечір завершено святковим прийняттям.

Додаток:

Леонід Рудницький – академік Національної академії наук України,  германіст, франкознавець, професор і професор-гість українських та американських університетів, почесний доктор сімох університетів, журналіст, “par excellent”  перекладач, громадський діяч і шанувальник копаного м’яча, народився у Львові 8 вересня 1935 року в родині визначних українців: Юлії з родини Лужницьких та героя повстання Листопадового зриву у Львові Івана Рудницького. Виїхав з батьками до Німеччини 1944 р., а відтак 1952 року разом із матір’ю замешкав в Філадельфії. Отримувач численних стипендій. Закінчив Унівреситет ЛаСаль (1958), Пенсильванійський університет (1960)  та отримав ступінь доктора в Українському вільному університеті (1965).  Дійсний і почесний член наукових і навчальних інституцій, між ними: НТШ,  УВАН,  НАН (Україна). Директор філії УКУ в Філадельфії  (1990-1999),  засновник і директор програми центрально- та східноєвропейських студій в ЛаСаль.  Голова НТШ –А в Нью Йорку (1990-2000), президент Світової ради НТШ (1992-), ректор УВУ (1998-2004). Від 2004 р. - голова Релігійного товариства “Свята Софія” у США (ТСС А). Автор понад 235 праць різними мовами (українська, німецька, англійська та інші) есе, рецензій та енциклопедичних статтей із ділянок україністики, германістики, історії Української Католицької Церкви й порівняльної літератури. Уже вісім років редагує “Ukrainian Quarterly”.  Упродовж 1971-1991 років вів дві щотижневі радіопрограми на пошану Патріарха Йосифа  українською та англійською мовою. Лицар Мальтійського ордену (2004), а найголовніше - чоловік Ірени з дому Євенс, батько Катерини, Лариси і Миколи  та дідусь десяти внуків.

Прес-служба Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next