АКТУАЛЬНО

У Флоренції відзначили ювілей з дня народження преподобної матері Йосафати

Середа, 27 листопада 2019, 11:47
17 листопада, в неділю, відбулося відзначення 150-літнього ювілею з дня народження преподобної матері Йосафати та святкування храмового празника Святого архистратига Михаїла в українській греко-католицькій парафії у м. Флоренції.

На запрошення пароха о. Володимира Волошина приїхали сестри служебниці з Риму  з Генерального дому сестер служебниць Непорочної Діви Марії. Разом із вірними молилися через посередництво блаженної Йосафати Акафіст і молебень, а також мали зустріч із дітьми катехитичної школи на тему: «Творіть добро, щоб бути посланцями Бога».

На свято приїхали наші вірні зі священниками із сусідніх спільнот: о. Михайло Бойко з м. Болонія та о. Володимир Люпак, який опікується спільнотами у м. Лукка, та Віа Реджо. Під час Божественної Літургії в проповіді на недільне Євангеліє (притча про багача і Лазаря) о. Михайло Бойко зауважив, що робити добро, ділитися з іншими є природно, бо все у сотвореному, видимому світі має цю властивість: дерева приносять плоди, клітини в людському організмі діляться, а людина часом не вміє зауважити потреби свого ближнього.  Для нас, християн, не достатньо дбати лише про власну досконалість і не робити зла - ми покликані бути вісниками добра та служити Богові в особі нашого ближнього і потребуючого.

Всі ці теми: чинення добра, взаємне служіння, всеціле віддання Богові знайшли своє відображення у подальшій програмі після Божественної Літургії, яку представили сестри служебниці разом з Іванкою Гребеняк, українською студенткою з Риму. У короткому дійстві були представлені спогади сестер служебниць про особу блаженної Йосафати та її роздуми-молитви, що відображали основні періоди з життя преподобної Матері. Учасники мали можливість почерпнути з духовного багатства вірної Богові служебниці та пристосувати певні моменти до власного життя. На завершення, на знак посланництва та християнського покликання, сестри запросили вірних до поділу хлібом, що є символом життя Ісуса Христа та Його послідовників.

Після спільної молитви всі учасники Господньої трапези були запрошені до святкового столу, щоб продовжити святкування Дня Господнього. Гостинно всіх вітала громада з Флоренції, у якій наші «жінки-трудівниці» підготували дуже щедрий почастунок.

Відчувалася справжня радість Божих дітей, зібраних в ім`я Христове, де є «одне серце і одна душа».  Хоч наші вірні далеко від рідної домівки, вони мають нагоду тут, на чужині переживати значення християнської спільноти, яка надає підтримку, допомогає долати труднощі та вселяє надію.

Після спільної трапези сповненої українського мелодійного співу, продовжилася молитва у храмі Молебнем до Блаженної Йосафати у різних наміреннях.

У підсумковому слові о. Володимир Волошин, парох у Флоренції та пасторальний координатор для українців в Італії, пригадав: «Блаженна Йосафата народилася напередодні свята Святого архистратига Михаїла та була названа при хрещенні іменем Михайлина. Вже в її імені було закладено це покликання – служити на взір «служебних духів»,  як мовиться про ангелів у службі свята Святого архистратина Михаїла. Пізніше вона отримала монаше ім`я українського святого священномученика Йосафата.

Життя блаженної Йосафати, її харизма, відображається у трьох напрямках:  виховання – ублагороднення людського серця, служіння потребуючим – йти там, де нелегко, де ніхто не хоче, та євангелізація – по всій землі проповідувати Ісуса Христа та бути серед людей знаком надії. Блаженна Йосафата дуже багато зробила добрих діл, але завжди залишалася в тіні. Як справжня служебниця, вона чулася посланцем Бога, все робила в Його ім`я, біля Його стіп черпала силу і наснагу до служіння ближнім, від Пречистої Діви Марії вчилася ніжності та делікатності. Вона є прикладом для нас та нашою заступницею перед Господом.

Після спільної молитви о. Володимир провів екскурсію Флоренцією для громади з м. Болонія.

Святкування завершилося, але світло у душі буде нас підтримувати та супроводжувати по житті. Стараймося ділитися цим Божим даром та бути посланцями світла і дітьми дня!   

Повідомили сестри служебниці


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next