АКТУАЛЬНО

У Франції спільнота Венсену вперше відсвяткувала свій празник як парафія

Понеділок, 24 червня 2019, 10:24
Парафію у Венсені проголосили 1 лютого 2019 року. Цьогорічна неділя Всіх святих була в цьому французькому містечку особливо святковою: місцева греко-католицька спільнота, котра збирається на недільні Богослужіння в римо-католицькій каплиці Святого Івана від Хреста і Терези з Лізьє, вперше як новопроголошена парафія відсвяткувала парафіяльний празник.

З цієї нагоди святкове Богослужіння очолив канцлер Паризької єпархії о. Юрій Лещинський, із яким співслужив адміністратор парафії о. Ігор Ранця. З отцем Юрієм у Венсен прибули його парафіяни із церкви Святих Бориса і Гліба м. Санліс. У святкових заходах також взяв участь о. Роман Остап’юк, який 1 жовтня 2019 переймає уряд адміністратора парафії Венсену.

За місцевою традицією у парафії перед недільною Літургією відбувається акція «Святі про святих», яка полягає в тому, що хтось із парафіян розповідає про когось із святих, адже у пізнанні святих та поширенні здорового їх культу венсенська парафія Усіх святих бачить свою місію. У цю неділю відповідальний за акцію, член парафіяльної ради п. Іван Бутрин розповів про всіх святих, а саме пояснив, для чого Церква виокремлює категорії святих: мученики, преподобні, святителі, праведні та інші, проілюструвавши це прикладами з-поміж тих двадцяти чотирьох святих, які зображені на парафіяльних намісних іконах, освячених у Томину неділю, 5 травня 2019 року.

У проповіді о. Юрій Лещинський продовжив тему святості, наголосивши, що святі не повинні залишатися лише на іконах, а мають завжди бути частиною реального життя сучасної Церкви. Покликаючись до апостольского читання неділі Усіх святих, проповідник зауважив, що ми теж, у повному сенсі цього слова, маємо «хмару свідків»: минулого 2018 року чотири тисячі триста п’ять християн у світі загинули як мученики за віру.

Отець Юрій зауважив, що часом віддати життя за Христа в пориві ентузіазму в одну мить є значно легше, ніж довгі роки в поті чола виконувати свої щоденні обов’язки, не чекаючи заслуг чи винагород. Однак таке життя, властиво, і є святістю у повному сенсі цього слова. Канцлер єпархії закликав венсенських парафіян і всіх молільників осягати святість у своєму житті і покликанні, дивлячись на приклад численних святих, надихаючись Словом Божим, скріплюючись Тілом і Кров’ю Христовими.

У завершальному слові адміністратор парафії Венсену о. Ігор Ранця подякував парафіянам Санлісу за вірність спільній традиції проводити разом парафіяльні празники: Усіх святих та Святих Бориса і Гліба, передав вітання від о. Михайла Романюка з Парижу та о. Святослава Горецького із Маквілеру, і розповів, що передсвяттям нинішньої урочистості була поїздка групи вівтарників і наймолодших дівчат хористок в «Астерікс», – парк атракціонів, заснований на історії про римлян та предків французів – галлів.

Після водосвяття відбулася святково-мистецьке дійство. Стараннями регента хору, члена парафіяльної ради п. Юрія Гусака та всіх хористів було реалізовано чудову музичну програму: лунали популярні й народні українські пісні, навіть були танці – уперше в історії парафії. Учасники свята частувалися смаколиками, які власноруч приготували венсенські господині.

Під час цієї мистецько-розважальної програми п. Ольга Медвідь, член парафіяльної ради, поділилася своїми спогадами на тему «празник у парафії в рідній Україні», а п. Леся Паві, член парафіяльної ради, урочисто зачитала привітання від протосинкела єпархії та пароха катедри Святого Володимира о. Михайла Романюка. У привітанні, зокрема, йдеться про те, що святість – це щоденна і щира відповідь на Божий поклик, це співжиття з небесним Отцем в любові тут на землі.

Венсенська парафія Усіх святих, попри різні непередбачувані обставини, що часом трапляються у церковному житті, попри труднощі організації парафіяльного життя в діаспорі та відсутність власного храму, буде і далі крокувати до святості, надихаючись, зокрема, заохоченнями і побажаннями, отриманими на свято.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next