АКТУАЛЬНО

У французькому Санлісі відкрили церкву, придбану на кошти української громади

Понеділок, 18 листопада 2013, 13:52
Українська Єпархія святого Володимира в Парижі на чолі з владикою Борисом (Ґудзяком), президентом Українського католицького університету, придбала церкву в Санлісі (45 км від Парижа) поpяд із Абатством святого Венсана, яке заснувала королева Франції Анна Ярославна в 1060 році. 16 листопада двері новопридбаного храму відкрили для всіх. Тут відслужили урочисту Архиєрейську Літургію. На урочистості приїхало багато українців.

«Ми придбали церкву в Санлісі, королівському містечку, у якому мешкала Анна Ярославна, відома у світі як Анна Київська, королева Франції. Цим церковним і юридичним актом ми засвідчили, що джерела української християнської європейської традиції живі та життєдайні», - розповів владика Борис (Ґудзяк).

Він також зазначив, що церква буде мати назву Страстотерпців Бориса і Гліба, рідних дядьків Анни.

«Церква збудована з тесаного каменю. Вона має також великі підземелля, у яких є катакомби з римських часів. Будівлю буде розділено на дві частини – каплицю та культурний  центр, метою останнього буде представити Україну в контексті європейської історії і культури. Це символічно, адже саме Анна Ярославна стала першою з України, яка була зафіксована в європейській історії», - наголосив владика Борис.

17 листопада українці взяли участь у поминальній Архиєрейській Літургії в соборі Паризької Богоматері, де спільно помолилися за жертв Голодомору.

«Ми згадуємо як мучеників, так і жертв Голодомору. Ми покликані плекати певність про своє майбуття, життєдайно стверджувати свою гідність – не коштом інших, не наперекір комусь, а просто тому, що вона правдива. І цю правду ми сьогодні пережили», – зазначив владика Борис (Ґудзяк).

http://www.galinfo.com.ua/news/146592.html

 

Довідка

Саме у Санлісі в XI столітті мешкала донька Ярослава Мудрого. З листопада ця церква функціонує як храм УГКЦ, при якій діятиме культурний центр Анни Ярославни, метою котрого буде представляти українську культуру та розвивати українсько-європейську співпрацю.

Церква була придбана за 203 тисячі євро на пожертви українців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів та Канади. За попередніми підрахунками, на ремонт та облаштування потрібно 1,5 мільйона доларів США, адже церква вже майже століття не діяла як храм, а була в приватній власності. 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next