АКТУАЛЬНО

У Філадельфії відбувся конкурс декламації з нагоди 25-ліття виходу з підпілля УГКЦ

Понеділок, 14 квітня 2014, 13:58
12 квітня у Філадельфії відбувся конкурс декламування «Одна Сибір неісходима…» з нагоди 25-річчя легалізації УГКЦ. Конкурс відбувся з ініціативи Центру студій спадщини Патріарха Йосифа (Сліпого), що діє при Релігійному товаристві українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А) у співпраці з «Нашою українською рідною школою» (НУРШ) і Українською федеральною кредитовою кооперативою «Самопоміч». Про це повідомляє прес-служба ТСС А.

Як зазначають організатори, мета цього заходу полягає в тому, щоб не лише відзначити знаменну дату виходу Церкви з підпілля, а й зацікавити молоде покоління історією катакомбної Церкви та долею її мучеників. Конкурс був організований для учнів 5-12 класів НУРШ у Філадельфії, які з допомогою учителів та батьків підготували до цієї події вірші українських материкових і діаспорних поетів: Лесі Храпливої-Щур, Зої Когут, Романа Завадовича, Леоніда Полтави, Василя Ящуна та інших.

Конкурс відбувся в кімнаті імені Куземського, що знаходиться в Українському освітньо-культурному центрі у Дженкінтаун, ПА. Журі, до складу якого увійшли: Ольга Костів, директор НУРШ; Галина Келлер, СЕО Кредитівки «Самопоміч»; Марія Костюк, вчителька НУРШ; Альберт Кіпа, заступник Голови Товариства «Свята Софія», очолив видатний літературознавець, професор Університету Ла Саль та Пеннсильванського Університету, засновник Центру студій спадщини Патріарха Йосифа, академік Леонід Рудницький.

Журі оцінювало 13 конкурсантів за такими критеріями: плавність декламації; чіткість вимови; інтонація; артистичність виконання; драматизм декламації; постава. Звертаючись до конкурсантів, академік Леонід Рудницький зазначив, що УГКЦ, яка понад 40 років провела в підпіллі, сьогодні, на жаль, знову опинилася перед загрозою імперських посягань чужинців. Тому поезія, яку учні підготували до цього конкурсу, є також і молитвою до Бога за Церкву та її вірних.  Лауреатами конкурсу стали: учениця 6-го класу Анастасія Блощинська, учениці 9-х класів Юлія Курилець та Христина Білецька. Переможцями конкурсу стали: учениця 9-го класу Наталія Бабійчук (1-ше місце), учениця 5-го класу Іванна Куйдич (2-ге місце) та учениця 6-го класу Діана Савчин (3-тє місце).

Вітаючи усіх конкурсантів, директор школи Ольга Костів та СЕО Кредитної спілки «Самопоміч» Галина Келлер високо оцінили рівень підготовки учнів та подякували організаторам за ідею проведення конкурсу.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next