АКТУАЛЬНО

У Фінляндії новий настоятель греко-католицької парафії

Четвер, 23 червня 2016, 11:54
18 червня у Гельсінкі відбулася зустріч представників української громади столиці з владикою Теему Зіппо, Главою Римо-Католицької Церкви Фінляндії. Причиною зустрічі була зміна душпастиря в Гельсінкі.

Першу Святу Літургію в Гельсінкі відслужив о. Іван Мачужак 20 березня 2011 року в Катедральному храмі Святого Генрика. Відтоді тут відбувалися регулярно Богослужіння та зустрічі української громади. Напевно, одним із найяскравіших сторінок життя громади було те, що тодішній Посол України у Фінляндії, п. Андрій Дещиця, був одним із найбільш активних мирян цієї громади, який сприяв її згуртуванню та формування українського світогляду в цій північній країні. 

Особливістю діяльністю в таких громадах на півночі Європи є досить активні міграційні процеси, які ускладнюють створення стабільних парафіяльних структур. «Дивлячись на цей п’ятирічний відрізок часу, можна спостерігати, що майже 80 відсотків громади змінилася. Студенти та молоді спеціалісти змушені часто змінювати місце проживання, що позначається на житті громади. Але попри це, українська спільнота в Гельсінкі має дуже активне політичне та громадське життя, зокрема завдяки невтомній та жертовній праці пана Дениса Перцева – багаторічного голови української громади. Незважаючи на невелику чисельність громади, тут організовуються театральні групи, волонтерський рух допомоги українському війську, україномовні школи», - відзначив о. Іван Мачужак.

Церковна громада тут порівняно молода і шукає своєї ідентичності в контексті конфесійної різноманітності походження її членів. З часу Майдану викристалізовується дедалі глибше розуміння власної української ідентичності. Це дає надію, що українська спільнота й надалі буде живою клітиною українства в багатогранній культурі Фінляндії.

Багатогранність та інтернаціональність країни можна окреслити словами владики Теему Зіппо. Описуючи ситуацію Церкви у своїй країні, він навів деякі цікаві факти: у Фінляндії Католицька Церква налічує 8 парафій, до яких належать понад 100 національностей, якими опікуються десь 25 священиків. Він є першим фіном-єпископом, після 500-річної перерви. Його єпископські свячення відбувалися у древній катедральній церкві в м. Турку – головному храмі Глави Фінської Протестантської Церкви. Уже ці кілька фактів показують унікальність, але водночас і таку велику різноманітність фінського контексту буття українців у цій країні.

З осені о. Олег Поп’юк, душпастир для українців у Таллінні, буде щомісяця приїздити до Гельсінкі як душпастир для цієї спільноти. Не тільки територіальна близькість Таллінна та Гельсінкі – 80 км, а й мова та природа є практичними факторами, які сприятимуть активнішій участі громади та священика у творенні спільного майбутнього церковної громади у Фінляндії.

Підбиваючи підсумки моєї п’ятирічної праці в Гельсінкі, хочу подякувати Господу за цю громаду українців в Гельсінкі та Турку, котрі є такі багаті на творчість, духовність і жертовність. Один з висловів Блаженнішого Любомира Гузара звучить: «Релігія – це не знання про Бога. Релігія – це зустріч із Богом. Така зустріч може бути лише особиста». За цей досвід дякую Богові та всій громаді. Бажаю їй та о. Олегу Поп’юку, щоб вони жили в дусі цієї справжньої зустрічі, джерелом якої є небеса.

о. Іван Мачужак,
парох УГКЦ у Норвегії, душпастир у Мюнхені

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next