АКТУАЛЬНО

У Гарнізонному храмі відбулася прес-конференція, присвячена духовній і матеріальній підтримці учасників АТО

Середа, 28 січня 2015, 10:13
27 січня 2015 року у Гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла відбулася прес-конференція під назвою «Гарнізонний храм Святих апостолів Петра і Павла УГКЦ - духовна та матеріальна підтримка учасників АТО».

У заході взяли участь: капелани, військовослужбовці, лікарі та представники місцевих мас-медіа. Прес-конференція розпочалася із слова о. Степана Суса, голови Центру військового капеланства ЛА УГКЦ та настоятеля Гарнізонного храму. Відкриваючи зустріч, о. Степан передав слова вдячності мешканцям міста Львова, усім свідомим громадянами, патріотам України за їхню підтримку українського війська.

Настоятель святині розповів усім присутнім про допомогу, яку надали військові капелани протягом минулого року: «Допомога наша полягала в тому, що ми, як військові капелани Гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла, знаючи багатьох військовослужбовців безпосередньо, намагалися допомагати їм різними необхідними речами особистого захисту, починаючи від форми, берців, закінчуючи бронежилетами та касками, тим, чого не вистачало під час першої, другої та третьої хвиль мобілізації. Хочу сказати, що спільними зусиллями ми об’єдналися і за минулий 2014 рік у нашому храмі було зібрано пожертв: 5 млн 300 тис. 389 гривень, 66 тис. 36 євро, 113 тис. 667 доларів, 4 тис. 400 канадських доларів, 3 тис. 450 польських злотих, 100 британських фунтів і навіть, що цікаво, 33 тисячі 200 російських рублів».

«За ці кошти, - продовжив о. Степан Сус, - було придбано понад 2 тис. бронежилетів, у тому числі касок і багато інших речей, починаючи від берців, форми і всього іншого». Головний військовий капелан Львівської архиєпархії у своєму слові також підкреслив вагому працю волонтерських організацій міста, зокрема Самооборони Львова, п. Богдана Масляка та інших, які активно долучалися і долучаються надалі до підтримки Збройних сил України та інших силових структур, що воюють у зоні АТО.

Настоятель Гарнізонного храму Львова розповів представникам мас-медіа також про допомогу військовим, які вже повернулися із зони АТО, які пережили втрати кінцівок, проходять лікування чи реабілітацію в медичних закладах, потребують духовної бесіди, а також сім’ям загиблих військових: «Знаємо, що зараз є дуже багато тих, які залишилися наодинці з певними труднощами, це безпосередньо і самі військовослужбовців, а також члени їхні родин. І нашим зверненням до них, військових капеланів, щоб вони не почувалися самотніми, що вони завжди можуть звернутися у Гарнізонний храмі Святих апостолів Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11) про допомогу. Це як духовні бесіди, розмови, так і можлива певна матеріальна допомога».

Як зазначив о. Степан, наші військові, які повернулись із зони бойових дій потребують духовного відновлення, тому найближчими нашими планами є протягом лютого-березня місяців, в часі Великого посту, для них організувати у монастирях Західної України дні духовної віднови. Час в якому вони зможуть 2-3 дні побути з нами в іншій атмосфері, побути більше на молитві, почитати Святе Письмо: «Ми ласкаво усіх запрошуємо. Думаю, що такі спільні духовні дні, дадуть можливість багатьом військовослужбовцям духовно відновитись», - підкреслив військовий капелан.   

Голова Центру військового капеланства, наголосив, що на даний час спостерігається зменшення запитів на каски та бронежилети, однак, як підкреслив о. Степан Сус: «Ми як Церква, й надалі продовжуємо збір пожертв для підтримки військовослужбовців, які відправлятимуться в зону АТО, також і для поранених, але ми будемо готові, подібно, як і всі волонтерські організації доукомплектовувати. Це означає, що якщо є якісь речі, які не видадуться силовими відомствами, які відсилають мобілізованого військовослужбовця, це: термобілизна, спальні мішки, карімати і щось таке, що насправді полегшить військовослужбовцю його перебування там у зоні АТО, на щось більше буде важко розраховувати у зв’язку з труднощами, які ми усі переживаємо».         

Представник ЗСУ підполковник Олександр Поронюк (керівника Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони України) зазначив, що на 2014 рік у державі планувалося витратити 9 млрд грн, а витрачено 27 млрд. грн. За ці кошти було закуплено 44 000 бронежилетів та 22 000 кевларових шоломів. У 2015 р. вже надійшло 5165 кевларових шоломів та 1905 бронежилетів. Після довгих простоїв підприємствам був потрібен час, щоб задовольнити потреби у військовому захисті. Зараз іде нарощування матеріальної бази ЗСУ.

Щодо речового забезпечення представник ЗСУ повідомив, що мобілізованим видадуть зимові куртки, взуття та термобілизну, які є допомогою від Канади; білизну, речові мішки, балаклави – допомога Республіки Польща. Засоби захисту будуть видані у військовій частина за якою будуть закріплені бійці.

Також Церква активно допомагає пораненим у Львівському госпіталі. Капелан закладу о. Андрій Хомишин зазначив, що окрім духовної опіки військових підтримують коштами лікування бійців: закуповуються важкодоступні речі та дорогі медикаменти. У Гарнізонному храмі вдалося зібрати для поранених близько 350 тис. грн, понад 30 тис. доларів США та 6500 євро. Дані кошти пішли на допомогу 37-ом пораненим військовим.

Зокрема, капелани тісно співпрацюють із Медичним центром фізичної терапії та медицини болю “Інново”, у який скеровують на подальшу реабілітацію важко поранених бійців. Головний лікар закладу Володимир Олейнік розповів, що клініка займається відновленням рухових порушень після поранень та операцій. Медичний Центр має матеріальну базу та володіє необхідними знаннями для реабілітації. Лікувальний заклад безкоштовно допоміг вже багатьом військовим. 

Гарнізонний храм Святих апостолів Петра і Павла ЛА УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next