АКТУАЛЬНО

У головному храмі Коломийської єпархії відбулася прем’єра концертної програми «Слався, Царице»

Вівторок, 25 вересня 2018, 15:44
За інформацією інтернетвидання Глуzд, в катедральному соборі Преображення Христового Коломийської єпархії відбувся концерт класичної музики. Мешканці міста змогли насолодитися духовною і світською музикою чотирьох століть в унікальному аранжуванні.

Концерт підготував ансамбль саксофоністів з Івано-Франківської обласної філармонії разом із сопрано Іриною Ключковською, який  присвятили прославленню Богородиці.

«Нам захотілося створити щось оригінальне, – розповідає автор проекту та диригент Роман Дзундза. –  Ми вибрали твори, які оспівують образ Божої Матері.  Композиції охоплюють чотири століття: від XVII до XX».

Незважаючи на обідню пору, послухати музикантів прийшло багато людей: діти, молодь, люди старшого віку, що не могло не порадувати організаторів.

«Складність полягала у тому, що саксофон – це переважно сольний інструмент, який має специфічний тембр. Нам потрібно було аранжувати все так, щоб сопрано, ансамбль і музичний інструмент звучали як одне ціле. Дивлячись на кількість відвідувачів, я думаю, нам це вдалося. Це також свідчить про те, що люди хочуть слухати класику. Я вважаю, що найкращі речі, які були створені людством, потрібно повторювати, а не забувати. Музика – це одна з них», – каже диригент.

Ця програма є унікальною саме через поєднання саксофону із сольним номером.  Надзвичайним є і місце проведення, тому що досі у соборах такі концерти не проводили. Концерт був безкоштовним.

«Практика духовних концертів необхідна. У Європі це нормальне явище і у кожному соборі регулярно проводять такі заходи, – переконана головна редакторка телеканалу НТК та співорганізаторка Тамара Приходько. – Ми повинні слухати не тільки поп-музику, але і класику, яка пройшла крізь віки та існуватиме вічно».

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://kolugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next