АКТУАЛЬНО

У Гошеві відбувся семінар на тему «Учитель християнської етики - хто він?»

Четвер, 12 травня 2016, 13:15
10 травня в монастирі сестер Пресвятої родини, що в Гошеві, відбувся семінар учителів основ християнської етики, який організували Валентина Лещук, методист Долинського районного кабінету, та Ірина Яблонь, голова методичного об’єднання вчителів основ християнської етики.

Семінар розпочався з Божественної Літургії, яку служили о. Ігор Яблонь та о. Василь Бурій, відповідальні за освіту і виховання в Долинському і Болехівському деканатах. Після Літургії священики поблагословили вчителів і подарували іконки Христа-Учителя. Ієрей Василь  Бурій створив «серце спільноти», в яке вчителі вписували власне ім’я,  взаємодоповнюючи один одного та створюючи одну велику спільноту у Христі.

У монастирі панувала цілковита тиша, усі присутні з трепетом чекали розкриття і висвітлення часової моделі семінару, котрий оголосила методист Валентина Лещук і побажала всім присутнім гарного настрою для плідної духовної праці. Методист наголосила, що саме вчителі християнської етики відповідають за моральний і духовний стан душі дитини, а найголовніше - учитель звітує за свою працю перед Богом.

Позитивним і цікавим був виступ Ірини Яблонь та її вихованців, що навчаються в Тяпчанському НВК, котрі привітали присутніх з Днем матері. Слухаючи ніжні  акорди скрипки, вірші та пісні, учителі мали можливість кожен пригадати свою маму, її руки і добре серце. Після виступу п. Ірина з учнями подарувала присутнім «солодкі смаколики» з зображенням дитини, котра народилася на світ як продовження життя.

Навчальну частину  семінару очолили  реколектанти з Івано-Франківської Духовної Семінарії брат Ігор Клюба та брат Степан Витвицький. Ці духовні провідники в нашому районі не вперше, вони вже проводили реколекційні зустрічі з учнями  Долинщини, у ході яких формували духовну особистість підростаючого покоління. Їхні цікаві повчання діти пригадують часто на уроках і з нетерпінням чекають нових духовних зустрічей.

На запрошення Долинського методкабінету  семінаристи завітали до вчителів християнської етики з насиченими Богомудрими повчаннями.

Педагоги християнської етики чекали кожного вислову реколектантів. Брат Ігор Клюба, маючи величезний досвід роботи з дітьми та педагогами,  звернув особливу увагу на особистість учителя як наслідника Ісуса Христа, який був і є взірцем мудрості і прикладом для наслідування. Брат Степан Витвицький зацікавив учителів оригінальним викладом думок про духовний світ учителя, вміння його толерантно доносити Боже слово до кожного учня, а ще ерудованістю та вихованістю. Хочеться подякувати ректорам Духовних закладів за таких розумних богопосвячених осіб, які своїм прикладом і обізнаністю виховують добрих християн.

Дорадним було те, що на семінарі була присутня завметодкабінету Гошовська Тетяна, котра у своєму виступі звернулася до вчителів  і закликала бути толерантними, ерудованими, використовувати міжпредметні зв’язки на уроках, дбати про всебічний розвиток учнів, не звертаючи уваги чи проводиться урок, чи факультатив. Працювати плідно і віддано.

Також методист Валентина Лещук презентувала підручники для 7, 8, 9, 10 класів з основ християнської етики, котрі видала Івано-Франківська Катехитична комісія.

Незабутньою була зустріч із с. Дем’яною Галущак, котра розповіла вчителям про життя в монастирі сестер, історію заснування і розбудови його та провела екскурсію до крипти.

Усі учасники семінару вдячні с. Миколаї Сусол за гостинність і дозвіл побувати в такому чудовому місці, яке прилягає до підніжжя Ясної гори.

Величезне спасибі начальнику Долинського відділу  освіти Володимиру Сподару за дозвіл проведення семінару в такій формі та за  наданий транспорт.

На завершення всі присутні помолилися за мир в Україні, мир у душах та за тернисту дорогу кожного вчителя на нелегкій ниві Христового служіння.

Повідомила п. Ірина Яблонь

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next