АКТУАЛЬНО

У Харкові вшанували пам’ять жертв голодоморів в Україні

Понеділок, 30 листопада 2020, 12:16
Цього року четверта субота листопада, коли українці в усьому світі згадують жертв голодоморів, припала на початок Різдвяного посту.

У Харкові заходи розпочалися з поминальних богослужінь. Зокрема, Свята Літургія та панахида за невинно убієнних були відслужені в катедральному соборі Святого Миколая та в Свято-Дмитрівському храмі. Опісля вірні та духовенство, екзарх Харківський владика Василь Тучапець, владика Ігор Ісіченко спільно помолилися за загиблими біля Хреста пам’яті жертв Голодомору, що розташований у Молодіжному парку міста Харкова (колишній міський цвинтар).

Наступним місцем вшанування став Меморіал жертвам голодоморів, який розташований на виїзді з Харкова у бік Дергачів. Також панахиду було відслужено біля місця поховання загиблих від Голодомору 1932-1933 рр. дітей (вул. Академіка Павлова).

У своєму слові владика Василій наголосив на єдності українського народу, адже жителі Західної України, хоч не відчули на собі, що таке голодомор, все ж старалися допомагати вижити тим, хто його зазнав. Архиєрей відзначив старання митрополита Андрея Шептицького, який намагався донести правду про голодомор керівникам європейських держав і просив у них допомоги для стражденних українців. “Сьогодні, коли українці різних куточків нашої землі моляться за жертв голодоморів, просимо у Господа, щоб Він простив загиблим їх гріхи та прийняв у Небесне Царство”, – додав владика Василій.

Зазначимо, що під час Голодомору 1932-1933 рр. в Україні померли щонайменше 3,9 мільйона людей. Харківщина належить до тих теренів, де загинуло найбільше людей. Майже 20 країн визнали голод в Україні 1932-1933 років геноцидом української нації.

Пресслужба Харківського екзархату


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next