АКТУАЛЬНО

У Харкові провели І З’їзд мирян Харківського екзархату

Понеділок, 29 жовтня 2018, 12:28
27 жовтня відбувся З’їзд мирян Харківського екзархату, під час якого було обрано делегатів на ІІІ Всеукраїнський з’їзд мирян.

На початку зустрічі учасники вітали біля собору Святого Миколая Чудотворця Екзарха Харківського Василя, просячи благословення на роботу З’їзду.

«Ваша присутність посеред нас вселяє передчуття великого торжества, яке сьогодні має відбутися в нашому храмі, – звернулася голова Комісії у справах мирян Катерина Школенко, – адже З’їзд мирян у нашому екзархаті відбувається вперше».

Опісля в храмі було відслужено урочисту Святу Літургію, під час якої владика Василь разом із духовенством та мирянами, які з’їхалися з різних парафій екзархату, молилися про Боже благословення та дію Святого Духа на учасників зустрічі.

У своєму пастирському слові архиєрей наголосив на тематиці з’їзду – «Покликані до святості сьогодні» і, звертаючи увагу на Євангеліє дня – про оздоровлення слуги сотника – виділив чотири кроки до святості: віра, надія, доброта та любов, покора і смирення. «Кожен християнин є покликаний, щоб бути святим», – підкреслив проповідник.

Робоча частина розпочалася із вступного слова владики Василя, який пояснив мету та завдання З’їзду, значення святості та хто може бути святим: «Святість – це шлях, це певна життєва дорога, це дороговказ, який вказує нам, що робити, щоб бути щасливим тут, на землі, і осягнути щастя у вічності». Екзарх Харківський звернув увагу на енцикліку Папи Франциска «Радійте і веселіться», в якій говориться про покликання до святості в сучасному світі, наголосивши, що «всі ми покликані до того, щоб бути святим». Архиєрей також згадав святих папу Івана Павла ІІ та матір Терезу, які є прикладами на дорозі до нашої святості.

Із першою доповіддю «Літургійний аспект святості» виступив о. Олександр Дядя (м. Суми), який розповів про значення Літургії та її важливість на дорозі до святості. Другу доповідь про Біблійний аспект святості представив о. Микола Микосовський, ЧСВВ, говорячи про витоки святості у Божому Слові, про шлях ізраїльського народу до святості та про Христа, який має бути взірцем для наслідування. Після доповідей усі спільноти, які діють при парафіях екзархату, мали можливість представити себе та свою діяльність.

Наступна частина з’їзду була більш динамічною. Понад 70 учасників було поділено на чотири групи за темами: святість у сім’ї і родині, святість на парафії і Церкві, святість на роботі, а також, святість у суспільстві. Кожна група мала розглянути питання:

– що таке святість у щоденному житті?
– які виклики (перешкоди) щодо святості сьогодні?
– що я маю (ми маємо) сьогодні зробити в дорозі до святості, щоб досягти мети?

Після праці кожна група поділилася своїми напрацюваннями. Опісля було вибрано делегатів на ІІІ Всеукраїнський з’їзд мирян.

На завершення зустрічі владика Василь подякував усім учасникам з’їзду, доповідачам, модераторам і заохотив до подальшої співпраці та подібних зустрічей.

Харківський екзархат УГКЦ

Джерело: http://ugcc.kharkiv.ua

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next